Дочек био "окидач": После Београда, сада полако експлодира Нови Сад

БЕОГРАД: Епидемиолог Предраг Кон изјавио је да се очекује да ће у наредним данима број новозаражених од коронавируса бити и петоцифрен на дневном нивоу.
Predrag Kon/Fonet/A. Barda
Фото: Фонет/А. Барда/Предраг Кон

Кон је рекао да у наредне две недеље следи пораст броја заражених, да је реч о потпуно новој болести која се променила и епидемиолошки и клинички, додајући да се скратила инкубација на три дана, а заразност је већа.

Истакао је да се видело да ће дочек Нове године бити "окидач" за погоршање епидемиолошке ситуације, подсећајући да је повећање броја заражених почело је и пре Нове године.

Све што је било организовано није требало да се деси, сад је јасно да то треба осудити. Ја сам урадио све што сам могао на самој седници Кризног штаба, оно што се деси после тога су упозоравања. Вакцина није довољна када се појавио омикрон, требало је вакцину комбиновати са мерама, проследио сам то свима, рекао је Кон за РТС.

Додао је да је срећна околност то што се сада хоспитализује мање пацијената него раније, а у односу на крај новембра 7, 8 пута мање се хоспитализује пацијената.

Међутим, како каже притисак је превелики на примарно здравство, а омикрон и делта сој никада нису били више у циркулацији, него сада.

Напоменуо је да седница Кризног штаба није сазвана, на последњој седници медицински део је био стриктан, али препоруке нису испоштоване.

Београд је експлодирао после Нове године, сада се све пребације у остатак Србије, сада полако експлодира Нови Сад, навео је Кон.

Истакао је да су концерти 13. јануара крајње недопустиви, јер тренутно обољевају и вакцинисани, додајући да су ковид пропуснице важне, али да је на првом месту важна забрана јавног окупљања.

Докле ћемо себе да уводимо у овакву ситуацију. Нико није носио маске. Стално се осећам немоћно, излаз је да народ почне да слуша стручњаке. Не можемо стручњаке да третирамо као луткарско позориште, рекао је Кон.

Када је реч о његовим препорукама које је послао надлежнима пре недељу дана, рекао је да није добио ни назнаку одговора.

Војвођани крећу онлајн у школу, мора да се размишља ко ће радити од куће, мора да се размишља како ће се дочекати овај највећи удар. Студенти имају 56 одсто позитивних од тестираних и то ће да подигне активност вируса, они су се расули по Србији. Неопходно је да примарна здравствена заштита издржи, истакао је Кон.

Nena
11.01.2022 • 15:32
Otkazati sva planirana okupljanja - odgovorno ponašanje i vrednovanje medicinske struke
EUR/RSD 117.4598
Најновије вести