Дражина улица у Крагујевцу – једни се љуте, други одобравају

Велику пажњу јавности ових дана изазвала је вест да је улица у Десимировцу код Крагујевца добила име Ђенерала Драже Михаиловића. И док једни такву одлуку сматрају историјском и пре свега етичком грешком, други се позивају на Закон о изједначавају припадника партизанског и четничког покрета.
kragujevac
Фото: Tanjug (video arhiva)

Улица у Десимировцу, селу код Крагујевца, која ће носити име Драгољуба Михаиловића дуга је око 700 метара и има двадесетак кућа.

Њени житељи су пре годину дана предали Месној заједници предлог да улица добије име по команданту Југословенске краљевске војске у отаџбини.

"Ми смо предлагали нека имена становника ове улице, није могло да прође. Неко је дао предлог, можда сам и ја, Драгољуба Драже Михаиловића, ми смо прихватили", каже Драган Вилотијевић.

"Једни се љуте, други одобравају. Најбоље је да се договоре и да опросте једни другима, ако могу то да учине", каже Бојан Радосављевић.

 

Одређивање назива безимених улица на територији града Крагујевца, спроведено је у оквиру пројекта ажурирања адресног регистра. Око 1.200 предлога из свих месних заједница, прослеђено је Министарству државне управе и локалне самоуправе.

"Владина комисија, биће јако ригорозна, за свако лице су тражили тачно да се утврди, уколико је било живо у периоду 1941-1945, какав је његов утицај и значај био у Народноослободилачкој борби, и тек по добијању те сагласности, ми смо онда ишли на седницу Супштине града, где смо то и усвојили", каже Мирослав Петрашиновић, председник Скупштине града Крагујевца.

Руку за генерала Дражу, подигли су и крагујевачи одборници. Нико није био против.

Историчари подсећају да је Михаиловић правно рехабилитован, али да се историјске чињенице нису промениле. За део њих, он је и даље ратни злочинац. И социолози оцењују да је то веома озбиљно питање о којем је мишљење јавности подељено.

"Мислим да је, са становишта друштвене целисходности, лоше поново потпиривати поделе унутар друштва и на локалном, и на мезо, и на макро нивоу, нарочито зато што смо ми ових деценија баштинили традицију победника", каже социолошкиња Лела Вујошевић.

Одлука о називу улице, посвађала је и крагујевачке политичаре. И док траје њихов рат саопштењима и најава да ће скинути таблу са именом Драже Михаиловића, када буде постављена, житељи Десимировца су једногласни.

"Не може да се скида, ми ћемо то бранити", каже Драган Вилотијевић из Десимировца, додајући да су се мештани тако договорили и да ће тако остати.

(РТС)

EUR/RSD 117.5802
Најновије вести