Епидемија изазвала губитке на путевима, путарине остају исте

БЕОГРАД: Због пандемије је смањена наплата путарина, али је појачан интензитет домаћег саобраћаја, пошто грађани одлазе на одмор у Србији, каже в.д. директора "Путева Србије" Зоран Дробњак.
putarina, tanjug
Фото: Tanjug/D.Aničić, arhiva

Дробњак је рекао да у овој ситуацији путарине неће поскупети ни на једној деоници.

У целој Европи ове године забележен је смањен интензитет саобраћаја због пандемије. Тако је и у Србији, јер је саобраћај током ванредног стања и ограниченог кретања био знатно мањи него обично.

Претходних година Србија је лети имала велики број транзита путника из Западне Европе, сада нема ни тога.

Зоран Дробњак је, гостујући на РТС-у, навео да је у првих седам месеци губитак на наплати путарина 3,6 милијарди динара, а да се процењује да ће, рачунајући август, бити око 40 милиона евра.

Само у јулу и августу, напомиње, Србија ће на наплати путарина изгубити 15 милиона евра.

Прошле године је око 60 милиона возила прошло кроз Србију, а ове године, ми процењујемо биће око седам милиона мање - 52 до 53 милиона, наводи Дробњак.

Истиче да се интензитет домаћег саобраћаја мало повећао.

Многи одлазе у бање, наша летовалишта и има доста оних мештана који из градова оду у село, поготово се то осећа у Београду, када многи оду у близину на Космај, каже Дробњак.

Додаје да је појачан интензитет саобраћаја на ауто-путу "Милош Велики".

Што се тиче изградње саобраћајница, в. д. директора "Путева Србије" истиче да се раде велики пројекти.

Од ауто-путева, како је навео, ради се деоница од Прељине до Пожеге, од Кузмина до Раче, обилазница око Београда и "Моравски коридор" са регулацијом Јужне Мораве.

То све кад се сабере, то је око милијарду и осамсто милиона евра, истакао је Дробњак.

Додао је да остаје да Министарство направи комерцијални уговор за деоницу од Новог Сада до Руме, као и за деоницу Рума-Шабац-Лозница.

EUR/RSD 117.3314
Најновије вести