Европска ноћ истраживача 27. и 28. септембра у 29 градова Србије

БЕОГРАД: Европска Ноћ истраживача се у Србији одржава јубилеарни 10. пут и то 27. септембра од 15 часова до поноћи.
noc istrazivaca, Dnevnik/Slobodan Šušnjević
Фото: Дневник/Слободан Шушњевић

У Европи ће се ова манифестација одржати у 370 градова. Првог дана манифестације 27. септембра у својеврсној научној авантури учествоваће чак 29 градова у Србији, а неки од градова имаће програм и дан касније.

У јубиларном 10. издању европска ноћ истраживача одржаће се у највећем броју градова од када се манифестација одржава.

Нови сад, Зрењанин, Уб, Кикинда, Шабац, Бечеј, Инђија, Београд, Ниш, Крагујевац, Ужице, Чачак, Мали Зворник, Крушевац, Трстеник, Зајечар, Горњи Милановац, Неготин, Књажевац, Смедерево, Свилајнац, Рановац, Деспотовац, јагодина, Ћуприја, Панчево, Нови Пазар и Лесковац биће места где ће одвијати научне авантуре.

Александра Павловић координаторка пројекта ReFocus2.0 и редовна професорка Природно математичког факултета у Нишу наводи како је за ових 10 година септембар постао важан месец у научном календару наше земље.

Европска ноћ истраживача је кроз незаобилазно научно дружење успела да скрене пажњу друштвене јавностима занимљивости и изазове које наука пружа, да промени начин гледања на истраживаче и научнике, да пружи прилику како деци, тако и одраслима, да добију одговоре на многа питања, казала је Павловић.

Виша научна сарадница Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерство Универзитета у Београду Александра Дивац Ранков казала је да је манифестацију Европска ноћ истраживача за 10 година посетило пола милиона људи, од чега највише школараца.

Ноћ истраживача је подржана од стране Европске комисије у оквиру Марија Склодовска-Кири акције, који представља програм Европске Уније за јачање европске истраживачке каријере.

EUR/RSD 117.4437
Најновије вести