Фабрици вакцинисан на Институту "Батут"

БЕОГРАД: Шеф Делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици примио је данас у послеподневним часовима вакцину америчког произвођача "Фајзер" у Институту за јавно здравље Србије "Батут".
fabrici
Фото: Танјуг (видео)

Он је вакцинисан у Центру за превенцију и контролу болести Института "Батут" у улици Николаја Краснова на Врачару.

Фабрици је указао на значај вакцинације становништва и подвукао изузетан допринос који на том пољу, како каже, показују Србија и њено здравство.

Захвалио је докторима и особљу "Батута" на пруженој прилици да се и особље Делегације ЕУ вакцинише као део шире вакцинације за све дипломатско особље у Србији.

"Позивам све да се вакцинишу, јер је то најбезбеднији начин да се изборимо са пандемијом. Наука је последњих месеци уложила много напора да дође до вакцине, такође и индустрија ради нон-стоп како би се произвеле довољне количине вакцина, а институције и владе чине све да осигурају масовну вакцинацију", рекао је Фабрици.

Он је казао да је од почетка пандемије ЕУ донирала Србији 17 милиона евра заштитне опреме, рукавица, амбулантних возила итд.

"Такође, у наредних неколико недеља спремамо донацију која ће обезбедити уређаје за дубоко замрзавање и другу специјализовану опрему у процесу вакцинације. Имамо и посебан фонд који смо издвојили како би вакцине доступне у ЕУ могле да се донирају", навео је Фабрици.

Директорка "Батута" Верица Јовановић поручила је да је заједништво у контроли Ковид-19 за ефикасну реализацију свих превентивних мера најважније наводећи да се сарадња са Делегацијом ЕУ у Србији по том питању остварује на најефикаснији могући начин.

Државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек истакао је да је велики значај вакцинације у што већем обухвату и захвалио амбасадору ЕУ што верује у здравствене институције и систем Србије и личним примером даје подршку процесу вакцинације.

EUR/RSD 117.3179
Најновије вести