(ФОТО, ВИДЕО) TОРНАДО У ФРАНЦУСКОЈ, НЕВРЕМЕ С ГРАДОМ ОПУСТОШИЛО ВАЛЕНСИЈУ Суперћелијске олује шире се западном Европом! Ево шта чека Србију

Након веома високих, понегде чак и рекордних температура, западна Европа сада се налази под утицајем снажне активности циклона с Атлантика, уз јаке грмљавинске олује, а део ових система сада се премешта према нашем подручју и Србији.
h
Фото: pixabay.com

У последња 24 часа подручје од Шпаније преко Француске до Британских острва захватиле су снажне грмљавинске непогоде са веома обилним пљусковима.

Доток топле и веома влажне ваздушне масе са запада Медитерана и знатно хладнијег ваздуха са севера условили су да атмосфера веома бурно одреагује и створи снажне олује.

Нажалост, локално су се формирале суперћелијске непогоде са градом, орканским ветром и врло обилним пљусковима.

На северозападу Француске дошло је и до формирања мањег торнада. Срећом, погодио је слабо насељена подручја.

Најкрупнији град падао је на југозападу Француске и на истоку Шпаније, нарочито у области Валенсије.

У овом часу овај снажан облачни и падавински систем премешта се даље на исток преко централне Европе и Алпа и овим пределима доноси обилне падавине, понегде и грмљавинске непогоде.

Овај облачни систем до јутра ће захватити и Србију, али у знатно блажем облику него запад Европе. Ипак, очекују се локални пљускови са грмљавином и то пррво у северним, западним и југозападним пределима Србије, потом и у осталим.

Продор хладног фронта и доток хладније ваздушне масе изнад топле, условиће да дође до формирања и грмљавинских олуја и непогода са локалном појавом града, уз обилније пљускове и веома јаку грмљавину.

Највећа опасност од грмљавинских непогода очекује се у западним и југозападним пределима Србије, у Подрињу, у Мачви, Колубарском округу, Срему, у Шумадији, на ширем подручју Београда, на југу и истоку Баната, у Поморављу, Подунављу, у Браничевском округу и на североистоку Србије.

Срећом, снажне суперћелијске олује, попут оних у западним пределима Европе се не очекују, што не значи да локално неће бити нешто израженијих грмљавинских процеса.

Подсећамо, да је раније данас метеоролог Марко Чубрило најавио да нас од сутра после подне очекује промена времена.

Дневник/Телеграф

 

 

EUR/RSD 117.1990
Најновије вести