Готова израда тунела за дезинфекцију, првих пет болницама

БЕОГРАД: Израда првог тунела за дезинфекцију обуће и одеће је завршена, а првих пет комада биће донирано како би се користили на тренутно најкритичнијим локацијама у земљи и спречило даље ширење корона вируса.
dezinfekcija, Dnevnik/Vanja Fifa
Фото: Дневник/В. Фифа

Фонд за иновациону делатност финансијски је подржао 12 пројеката у Србији како би иновативна предузећа у што краћем року одговорила на проблеме изазване пандемијом корона вируса у земљи.

Уз помоћ средстава Фонда, шабачка фирма Цортен Арт осмислила је тунел који распршује микро капљице са дезинфекционим средствима, чим особа уђе у њега.

"Атомизери, односно млазнице, које се налазе на нашем систему гарантују равномерну расподелу дезинфекционог средства по површини. То значи да ће одећа бити комплетно третирана, али неће бити уласка влаге у одећу и обућу", каже за Танјуг Бојан Лолић из "Кортен Арта".

Тунели ће се постављати на прометним локацијама где постоји већи проток људи, примењиви су за болнице, привремене Ковид болнице, али и тржне центре, школе...

Објашњава да се овакви тунели користе широм света, али да је српски производ знатно јефтинији, коришћен је нерђајући хирушки челик, естетски је ненаметљив како не би ружио јавни простор, а након сертификације имаће "ААА" ознаку квалитета.

"Први тунел се налази код нас у фирми и у питању је први прототип тунела. Ми ћемо првих 5 тунела, у договору са Фондом за иновациону делатност, донирати за тренутно најкритичније локације у Србији а један тунел биће дониран Граду Шапцу", каже Лолић.

Ова фирма сваког месеца може да направи 30 до 50 дезинфекционих тунела.

До краја априла требло би још десет тунела да буде готово а већ, каже Лолић, имају заинтересованог иностраног купца из скандинавских земаља.

EUR/RSD 117.5857
Најновије вести