ЈЕДНИ ГА ЗВАЛИ ДА СЛАВИ БОЖИЋ ДРУГИ ХТЕЛИ ДА ГА ХАПСЕ Рат у Израелу вратио Слободана Милошевића у фокус

Разбуктавање сукоба Израела и палестинске милитантне групе Хамас, које је почело 6. октобра ове године, поново је Блиски исток ставио у центар пажње свих светских медија. Тако је и у нашој земљи, где расправе о Израелу и Палестини доминирају друштвеним мрежама.
w
Фото: Youtube Printscreen/ AP Archive

Једно од "открића" које је поново актуелизовано је и позив Палестинске народне самоуправе председнику Савезне Републике Југославије Слободану Милошевићу да посети Свету земљу и прослави Божић 2000. године у Витлејему.

Палестинску народну самоуправу, главно тело овог арапског народа, је тада водио Јасер Арафат, а позив Милошевићу је стигао у децембру 1999. године, у тренутку када је председник СРЈ био оптужен од стране трибунала у Хагу

Међународни кривични суд УН у Хагу је теретио Милошевића за прогон, депортацију и убиства Албанаца на Косову и Метохији.

Како је амерички лист Сан Франциско Кроникл писао у децембру 1999. године, тадашњи портпарол израелског Министарства спољних послова Авив Широн је рекао да би Слободан Милошевић, ако слети на територију Израела, вероватно био приведен.

- Мислим да би то био случај у већини земаља у свету. То је дипломатска грешка - коментарисао је тада Широн иницијативу Јасера Арафата и палестинских власти.

Један високи палестински званичник је тада незванично коментарисао позив Милошевићу, и рекао је да не очекује да ће председник СРЈ прихватити позив.

Како је тада писао Сан Франциско Кроникл, све чланице УН имале би законску обавезу да ухапсе Милошевића ако крочи на њихову територију, али Палестинска народна самоуправа правно није била држава нити чланица Уједињених нација.

Један истражитељ Трибунала у Хагу је за овај амерички лист, под условом да остане анониман, рекао да "Арафат преузима много проблема на своје руке" због позива Милошевићу.

- Били бисмо у обавези да урадимо нешто да га задржимо ако оде у Витлејем. На било коју земљу која помаже и подржава ратне злочинце свет не би гледао благонаклоно".

Милошевић је те 1999. године био један од многих шефова држава из православних земаља које су палестинске власти и локалне православне цркве позвале да прослави Божић. И руски председник Борис Јељцин је тада добио позив Јасера Арафата.

(Србија данас)

EUR/RSD 117.0802
Најновије вести