Кон: Бројке опадају, али је ситуација и даље неповољна

БЕОГРАД: Епидемиолог Предраг Кон изјавио је данас да охрабрује што није дошло до повећања броја заражених након новогодишњих и божићних празника и што бројке полако опадају, али су, истиче, оне и даље високе.
Epidemijolog Predrag Kon Foto: Tanjug/video
Фото: Епидемијолог Предраг Кон Фото: Танјуг/видео

Због тога се, каже, епидемиолошка ситуација још увек не може окарактерисати другачије него као неповољна и несигурна.

Кон је на конференцији Кризног штаба упозорио да у сваком тренутку може доћи до пораста броја заражених, уколико се не будемо придржавали епидемиолошких мера које су још увек на снази.

Истиче да су те мере показале да делују, јер је већ данима, каже, број новозаражених у Београду испод 600.

"У сваком случају, то је још увек једна стагнација. Међутим, ситуација у којој имамо вакцину и очекујемо да стигну додатне количине би требало да нас држи да се што пре вакцинишемо", поручује Кон.

Поновио је упозорење грађанина да се не опуштају са падом бројева и рекао да очекује да ће, уколико будемо поштовали мере, оне наставити да опадају.

"Ситуација је још увек нестабилна, али далеко од тога да је ванредна", закључио је Кон.

За сада нема доказа да је стигао нови сој вируса

Кон је рекао да за сада нема ниједног доказа да је нови сој вируса стигао у Србију.

Кон је, на конференцији за штампу, упитан да ли се ради секвенционирање и праћење појаве новог соја, који се појавио прво у великој Британији, истакао да секвенционирања имамо у Србији захваљујући, како је казао, херојском ветериранском институту у Краљеву.

Подсетио је да је тај институт успео да изолује и смртоносни вирус Х5Н1 и да је успео и да секвенционира геном нашег вируса који циркулише.

Казао је да вирусолози озбиљно прате ситуацију.

„Као епидемиолог склон сам да верујем епидемиолошким подацима. Мало је вероватно да ћемо открити нови сој пре пораста броја новооболелих. Ако крене пораст онда можемо да размишљамо да ли је узрок нови сој“, објаснио је он.

За сада, подвлачи, нема ниједног доказа да је нови сој стигао у Србију.

Евентуални четврти талас, био би још један врх овог трећег

Кон  је изјавио да ће се повећање броја заражених, евентуални четврти талас, ако се деси, бити, практично, још једнаврх овог истог таласа.

"Све зависи колико би се он развио и не очкеујемо овако драматично, као што је био трећи талас", рекао је Кон.

Он је, међутим, указао и да не можемо да кажемо да живимо ван света и да кажемо да је немогуће да нови сој стигне и до Сбрије, ако се шири по Европи.

Зато истиче да морамо бити приправни и да се никакво опуштање не сме дозволити.

Кон је додао да би медицински део Кризног штаба био и за рестриктивније мере, али да се рационално размишља, да ипак има и резултата.

"Брже би било да су мере рестриктивније, али би било и проблема", рекао је Кон.

EUR/RSD 117.5712
Најновије вести