Кон: Многи причају да измишљамо, то је апусурд превенције

БЕОГРАД:Епидемиолог Предраг Кон оценио је данас да ће најважнија ствар током лета по питању тока епидемије Ковида-19 бити забрана контаката са старијим грађанима, указујући да такво питање треба увелико да буде познато свима у друштву.
kon
Фото: Tanjug (Zoran Žestić)

"Постоје људи који не схватају да смо успели, многи од њих причају да ми измишљамо, да ништа од овога није било и они ће бити све гласнији, то је оно што се зове апсурд превенције", указао је Кон на трећој веб конференцији посвећеној пацијентима.

Кон напомиње да у наредном периоду треба бити врло опрезан и избегавати блиске контакте, те да ће за све пацијенти који буду имали температуру, кашаљ или респираторне тегобе бити рађени тестови у амбулантама, уз оцену да очекује да ће бити велики број тестирања.

Подсетио је да ће у мају кренути паралелно оријентационо тестирање које ће обухватити до 7.000 породица од стране Института за епидемиологију Медицинског факултета у Београду.

"Биће одређене породице које ће прихватити да сви чланови породице буду тестирани и тако ћемо испитати да ли има позитивних или не", рекао је Кон.

Он је још једном нагласио значај бриге о старијима, те позвао све да очувају свест да је најважније да се избегавају контакти са њима, како би, додаје, они преживели.

Трећа веб конференција за пацијенте под називом "Ту смо" у организацији Форума пацијената Србије има за циљ пружање одговора бројних лекара и стручњака из области здравства на питања пацијената, у условима пандемије вируса Ковид-19.

На претходне две конференције учествовало је више од 20 реномираних доктора у сарадњи са преко 30 удружења пацијената.

EUR/RSD 117.4890
Најновије вести