Кон: Нисам у каријери видео овакву респираторну епидемију

БЕОГРАД: Епидемиолог Предраг Кон рекао је вечерас да је пред нама ситуација која до сада није постојала и да више немамо много одступница.
kon
Фото: Tanjug (video)

"Гора је него што је била током априла. Посебно говорим за Београд где је попуњеност до краја. Ми више немамо баш много одступница", рекао је Кон за РТС.

Истиче да је и даље најтеже у Новом Пазару, Тутину и Сјеници због броја смртних случајева, али истиче да се број позитивних смањује и да је стабилизована ситуација што се тиче прихвата нових случајева.

Кон је рекао да у својој каријери није имао прилике да види овакву респираторну епидемију.

Главни начин преношења вируса је респираторни, додао је епидемиолог, наводећи да често добија информације да су се људи заразили на слављима, концертима, прославама, матурама.

Наводи да су то места која би требало избегавати.

Поручује и да је ствар у томе да се не праве журке и када је забрањен рад ноћних клубова.

"У овој ситуацији је најважније говорити да су маске, то је релативно нова ствар, ако сви носимо маске да је могућност трансмисије сведена на један одсто", указао је Кон.

Предраг Кон је навео и да је затварање нешто што могу себи да приуште најбогатије земље и да ми не можемо да причамо о томе као што могу Аустралијанци.

"Одлучили смо тако. Ми верујемо да ће и ово што је до сада дато као обавеза дати довољне резултате да сачувамо систем. Морамо да схватимо да је у овом тренутку сачувати здравствени систем исто тако значајно као сачувати животе", поручио је Кон и указао да смо на самој ивици да имамо колапс здравственог система.

Додаје да се очекивало да ће сада већ доћи до заравњења криве, али наводи да се то у Београду још увек не види.

Кон каже и да је тренутно дешавање током лета потпуна непознаница, укључујући и причу о аерогеном преносу.

EUR/RSD 117.5812
Најновије вести