Кон: Опао број оболелих у последња два дана

БЕОГРАД: Број позитивних случајева на корона вирус у Србији је у последња два дана опао, што је разлог за умерени оптимизам, изјавио је данас епидемиолог Предраг Кон.
Predrag Kon/Fonet/A. Barda
Фото: Фонет/А. Барда/Предраг Кон

"Свакако да је добро, али се не усуђујем се да кажем да је то поуздан знак, јер је тек два дана прошло, само тако да се настави", рекао је Кон на конференцији за медије.

Истиче да свакако имамо бољу ситауцију него што је било у 25. дану у Италији и то прилично бољу ситуацију.

"Имамо разлога да се озбиљно надамо да смо пуно тога урадили, видећемо даље", нагласио је Кон.

Ипак, додаје, број особа на респиратору се повећава и сада имамо на респираторима 62 особе, а 16 људи је умрло.

То што имамо више људи на респиратору показује колико имамо људи у животном ризику и да управо зато морамо да будемо озбиљни.

Кон додаје да је добро што је прошла четврта недеље и да са умереним оптимизмом може да каже да тренутно није лоша ситауција.

На питање о новим вирусолошким лабраторијама, каже да ће све више њих да се укључује и да ће бити потребно да се валидирају, како би могле да раде, али је за то потребно одређено време.

Највише оболелих у радно активном узрасту

Предраг Кон изјавио је да је у Србији новим вирусом корона највише заражено становништво у радно активном узрасту, односно од 25 до 55 година.

Према његовим речима, конкретно у Београду чак 65 одсто припада узрасту од 25 до 55 година, док око 20 одсто је у узрасту преко 60 година.

Кон је истакао да су у првој недељи заражавања у Београду највише оболевали они у узрасту од 55 до 60 година.

"Ми немамо податке који стижу из Италије о огромном броју старијих који су инфицирани, код нас највише обољевају грађани у радноактивном узрасту”, рекао је Кон одговарајући на питања новинара у Палати Србија.

Што се тиче полне структуре, Кон је указао да је до сада у нашој земљи преминуло девет мушкараца и седам жена, додајући да нема драстичне разлике у томе да ли више обољевају мушкарци или жене.

Према његовим речима, проценат смртности у нашој земљи је 2,4 одсто.

Фирме морају да поштују општа начела

„Сваки послодавац мора да обезбеди сигурне услове рада, да се направе приоритети ко може да ради од куће, али фирме морају да поштују општа начела“, порука је епидемиолога са данашње конференције за штампу.

Епидемиолог Предраг Кон, на констатацију новинара да је струка препоручила фирмама да покушају да организују што више рада од куће, а у Нишу, Бору и другим местима се то није догодило, већ радници морају да долазе на посао, рекао је да је заштита запослених свакако у надлежности послодаваца.

"Ако послодавац није у стању да то обезбеди имамо проблем и он и сви ми заједно, а посебно радници. У таквој ситуацији он мора да изнађе решење или да прекине с радом", објаснио је Кон.

EUR/RSD 117.0683
Најновије вести