На Сајму тренутно 33 пацијента, стижу још три заражена из Летенке

БЕОГРАД: У привременој болници на Београдском сајму тренутно су смештена 33 пацијената, а током поподнева биће пребачена још три пацијента из Војног кампа Летенка на Фрушкој гори који су позитивни на нови коронавирус, каже државни секретар министарства здравља Берислав Векић.
sajam bolnica
Фото: Tanjug (Andrija Vukelić)

Он је за Танјуг рекао да су 33 пацијента, који су први смештени на Београдском сајму, стигли из здравствених устава - Инфективне клинике, КБЦ Драгиша Мишовић, КБЦ Земун и Пулмолошке клинике КЦ Србије и да имају благу клиничку слику.

У Војном кампу Летенка на Фрушкој гори налазе су у изолацији наши грађани који су стигли из европских земаља и након тестирања резултати су показали да је троје позитивно и они ће поподне бити пребачени на Сајам.

Чекамо извештај из болница, након обављених визита, који ће још пацијенти у току дана прећи из КБЦ Драгиша Мишовић и КБЦ Земун, као и са Инфективне клинике, нагласио је Векић.

Тренутно је у импровизованој болници на Београдском сајму ангажовано 10 лекара и 25 сестара, а Векић каже да ће тај број бити већи како се буде повећавао број пацијената.

За сада су ангажовани лекари и сестре из Завода за здравствену заштиту радника на железници, Специјалне болнице за интернистичке болести из Младеновца, неколико сестара из ДЗ Палилула, неколико лекара и сестара из Завода за кожне и венеричне болести Џорџа Вашингтона, лекари и сестре из Студентске поликлинике.

Векић напомиње да се на Сајму збрињавају најлакши случајеви, заражени пацијенти који немају тегобе или имају благу клиничку слику, те се ту прати њихово здравствено стање и раде контролни тестови.
Овде не збрињавамо тешке хроничне болеснике, без обзира што су позитивни -дијабетичаре на инсулинској терапији, срчане болеснике који изискују редовне контроле, редовно узимање терапије, они се збрињавају у болницама, појаснио је Векић.

Прва ноћ на Сајму протекла је мирно, а Векић каже да пацијенти сарађују и да није било никаквих непријатности.

У привремену болницу на Сајму јуче је почео пријем првих пацијената.

EUR/RSD 117.0386
Најновије вести