Кон: Опрема недостајала пре него што је стигла из Кине

НОВИ САД: Епидемиолог Предраг Кон изјавио је да је струка подбацила у "мирнодопско време" када је у питању заштитна опрема за епидемију корона вируса, да скоро ниједна здравствена установа у земљи није дочекала спремно епидемију и да мисли да су се коментари новинарке портала Нова.рс о стању у Клиничком центру Војводине односили на пређашњи период када те опреме, како је навео, док није стигла донација из Кине, заиста није било.
Predrag Kon/Fonet/A. Barda
Фото: Фонет/А. Барда/Предраг Кон

Што се струке тиче, прихватам сву одговорност, да је схватање заштитне опреме потиснула у мирнодопско време и да није планирала резерве. Све је написано, али нико то није читао и нико није обезбедио да има резерву за овакве ситуације. Скоро ниједна здравствена установа у земљи није дочекала спремно епидемију, истакао је Кон.

Упитан за коментаре новинарке портала Нова.рс Ане Лалић на тему стања у Клиничком центру Војводине, која је притворена с образложењем да шири панику па пуштена, Кон је казао да мисли да су се њени коментари односили на пређашњи период када те опреме, како је навео, заиста није било.

Истина је да је недостајало опреме пре него што је стигла донација из Кине, прокоментарисао је доктор Кон.
Упитан какво је сада стање, он је рекао - "опет затегнуто", и додао да опрема сукцесивно стиже.

Мера тоталне изолације и забране кретања 24 часа је нужна ако крива заражених крене експлозивно увис, каже он и додаје да је јако битно да се не предузме пре.

Лично, јесам за то да се она предузме, али у правом тренутку, закључио је Кон.

EUR/RSD 117.5791
Најновије вести