Кон: Процењује се да имунитет на ковид има 15 до 20 одсто грађана

БЕОГРАД: Србију је захватио трећи талас вируса корона, па се у наредним данима очекује раст броја оболелих од ковида 19, каже члан Кризног штаба епидемиолог Предраг Кон и додаје да одређени имунитет код грађана већ постоји и да се процењује да је то између 15 и 20 одсто.
kon1
Фото: Танјуг (видео)

Он је за Политику рекао да је највише заражених у Београду и да ће се пораст броја оболелих у престоници видети током ове недеље и да ће укупан број заражених у целој Србији сигурно бити троцифрен."Мислим да ће бити око 200 инфицираних дневно, можда неким данима и пређе тај број. Пратимо ситуацију и гледамо да вирус што је могуће више успоримо", навео је он.

Упитан да ли ће се школе затварати када се на дневном нивоу појави 500 заражених од короне, Кон је рекао да систем надзора није направљен да би се школе затварале, већ да је осмишљен да функционише у било којим условима.

"Правило је да ако се појаве у истој групи два случаја оболевања од ковида који су повезани, онда цела група прелази на онлајн наставу. Ако се код половине ђака у школи јави инфекција - цела школа прелази на онлајн рад", појаснио је Кон.Не искључује могућност да све школе пређу на онлајн уколико дође до масовног погоршања ситуације.

Наводи да се контрола спровођења мера мора да побољша, али не у смислу кажњавања, већ да се поштују мере изолације.

EUR/RSD 117.3037
Најновије вести