Ковачица унапређује бригу о особама са посебним потребама

Дневни боравак за особе с посебним потребама добро функционише при Центру за социјални рад Ковачице.
1
Фото: ЦСР Из Дневног боравка за децу с посебним потребама у Ковачици

Општина Ковачица је у оквиру европског пројекта побољшања услуга социјалне заштите особа с инвалидитетом, који је трајао две године, из ИПА програма ЕУ добила средства за адаптацију простора за младе особе с посебним потребама и сметњама у развоју од 25 до 30 година старости.

По завршетку европског пројекта и успостављања новог вида социјалне заштите, општина Ковачица даје допринос да рад Дневног боравка за особе с посебним потребама буде одржив, па је такоове године за његово функционисање издвојила око 5,3 милиона динара. У Центру за социјални рад Ковачице истичу да је  подршка локалне самоуправе осетљивим друштвеним групама попут корисника Дневног боравка за особе с посебним потребама, уједно и драгоцена подршка њиховим породицама.

Свој допринос успешнијем функциониснају Дневног боравка за особе с посебним потребама дала је и Компанија “Суноко” која је недавно за превоз корисника донирала путничко возило.

Кућа Дневног боравка која се налази у Ковачици и функционише при Центру за социјални рад, адаптирана је по стандардима који одговарају крајњим корисницима. Потреба за оваквим пројектом јавила се на иницијативу грађана, заправо родитеља којима је помоћ потребна, а младим људима биле су потребне одговарајуће активности које би одржавале њихове моторичке способности и према могућностима их развијале.

Корисници Дневног боравка имају различите активности и кретивне радионице које имају за задатак да развијају машту, моторичке способности, креативност, али и самопоуздање. с стручним лицима корисници стичу нова знања и вештине, а поред активности у самом боравку, умеју и да прошетају, па је организована и посета Галерији наивне уметности у Ковачици.

Међу кретивним радионицама, нашле су се оне чије су теме биле прављење пасоша, лутака од вуне, прављење чупаваца и вајање. Поред забавног, радинице имају и едукативни карактер, па је једна од њих била посвећена и воћу и поврћу и теми зашто је оно добро за здравље. У Дневном боравку за особе с посебним потребама у Чапловичевој улици у Ковачици често се чује и песма, а корисници и заиграју. Деца с посебним потребама су у овој кући на одређени начин нашла свој други дом, јер се у њему осећају пријатно, уче, друже се и стичу пријатељства испуњена искреним емоцијама и поверењем.

М. Митровић

Фото: ЦСР Ковачица

Пројекат „Ковачица данас“ реализовала је „Панонија медиа“ у сарадњи с „Дневником“. Ставови изнети у овом тексту нужно не изражавају ставове локалне самоуправе, која суфинансира пројекат.

EUR/RSD 117.4890
Најновије вести