Кренула дистрибуција Торлакових вакцина против грипа

БЕОГРАД: Први пут после 15 година грађани Србије моћи ће да се вакцинишсу вакцином против сезонског грипа Института "Торлак", чија је дистрибуција почела данас.
Krenula distribucija prvih 50.000 doza Torlakovih vakcina Foto: Tanjug/video
Фото: Кренула дистрибуција првих 50.000 доза Торлакових вакцина Фото: Танјуг/видео

Данас је из Института за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак" у Београду ка домовима здравља у Србији кренуо контигент од првих 50.000 доза, а планирано је да институт произведе 250.000 доза које ће бити сукцесивно дистрибуиране.

Торлакова вакцина стићи ће у домове здравља током данашњег и сутрашњег дана, а дистрибуцији првих доза из "Торлака" јутрос присуствовао је министар здравља Златибор Лончар.

Лончар је рекао да је Србија доживела да Торлак, који су многи покушали да униште, после 15 година прозиведе вакцину и то у специфичном тренутку за цео свет.

"Грађани могу да одахну", рекао је Лончар и додао да Торлак не производи само ову вакцину, већ и БЦГ, антисерум за змијски отров, пробиотике, тетанус, те да ће држава наставити да и даље улаже у тај институт.

Лончар је рекао да је ово велики дан за грађане јер Институт "Торлак" после више од 15 година производи вакцину за грип.

Он је захвалио свим запосленима у инстититу на стрпљењу и труду и на томе што су издржали све тешке моменте и притиске јер су многи желели да дође до затварања Торлака.

"Многи су то желелели али то се на срећу није десило и Торлак је направио нову вакцину", рекао је Лончар и захвалио председнику Србије Александру Вучићу, влади и Светској здравстевној организацији на помоћи и подршци која се огледа и у новцу, који како је додао није мали и мери се милионима евра и долара.

Додао је да се то исплатило и да захваљујући томе у Србији данас имамо производњу вакцине за грип.

Рекао је да ће Министартсво здравља наставити да помаже "Торлаку" да оствари још боље резултате, да осваја и примењује нове технологије и прави нове вакцине и све што је потребно нашим грађанима.

Говорећи о епидемиолошкој ситуацији рекао је да је важно поштовање свих превентивних мера, и да се показало да оне дају резултате.

Директорка Института "Торлак" Вера Стоиљковић рекла је за Тањуг да важно то што је та институција произвела вакцину против грипа.

"Ово је велики дан за Србију, велики дан за Инстутут ''Торлак'' јер смо направили нову вакцину", рекла је директорка и додала да је дистрибуција јутрос почела и вакцине ће према плану Института за јавно здравље Србије бити распоређене по домовима здравља у току дана.

Стоиљковић је рекла да ће Торлак и даље наставити да производи и дистрибуира вакцину против грипа у зависности од плана, док буде била потребна.

Она је навела да је много труда и рада уложено и захвалила свим запосленима који су учествовали у томе на преданом раду и стрпљењу.

EUR/RSD 117.5768
Најновије вести