Лабрис: И уџбеници потпирују хомофобију

БЕОГРАД: Организација Лабрис је данас, на Светски дан детета, саопштила да ће поднети притужбу Заштитнику грађана на рад Министарства просвете, јер ни три године после упућених препорука, средњошколци и даље уче из наставног материјала који креира негативне стереотипе и предрасуде према ЛГБТ заједници и потпирује вршњачко насиље према ЛГБТ младима.
prajd lgbt
Фото: Tanjug (S.Ilić, ilustracija)

Подсећајући на значај образовања за развој детета, које мора бити у складу са тековинама људских права и слободног друштва, Лабрис - организациија за лезбејска људска права - наводи да је наставни материјал садржај у средњошколским уџбеницима дискриминаторан према ЛГБТ заједници и обилује говором мржње, иако је то забрањено низом закона, укључујући Устав Републике Србије.

У саопштењу се подсећа да је Лабрис још 2014. анализирао садржај уџбеника за средње школске и установио да је наставни материјал дискриминаторан према ЛГБТ заједници, која је на крајње ненаучан, и хомофобичан начин обележена као девијантна и непожељна.

"Том приликом смо и упутиле општу препоруку Министарству просвете, науке и технолошког развоја које се односи на уклањање дискриминаторног садржаја из наставних материјала, које се обавезало да ће преиспитати и уклонити дискриминаторни садржај из уџбеника. Три године касније, измене нису направљене", наводи се у саопштењу.

Како се указује, званичници надлежних институција и ове године поручују да интерес детета мора имати предност над другим циљевима и да је заштита права детета бескомпромисна, са посебним освртом на вршњачко насиље, које је ових дана поново актуелизовано. 

Образовање утемељено на поштовању људских права и вредности отвореног друштва је приоритет за свако дете, стога Лабрис, на Светски дан детета, захтева "сигурне школе за све", истиче се у саопштењу.
 

EUR/RSD 117.1695
Најновије вести