Лончар: До сада вакцинисано 84.075 грађана

БЕОГРАД: Министар здравља Златибор Лончар изјавио је вечерас да је до сада укупно у Србији вакцинисано 84.075 грађана и додао да се вакцинација наставља и сутра, као и наредних дана.
Vakcina protiv kovida 19/Fonet/AP
Фото: Вакцина против ковида/Фонет/АП

Лончар је за РТС казао да је Министарство здравља задовољно одзивом грађана, али и функционисањем система за пријављивање за вакцинацију и издавањем потврде о примљеној вакцини.

"Оно што нам даље наду и веру јесте да су грађани изабрали добар пут, а то је пут да превенцијом дођемо до резултата који желимо, да буде што мање оболелих од короне у нашим болницама", рекао је Лончар.

Додао је да то подразумева и да се болнице врате из ковид у нормалан систем рада, како би се лекари посветили осталим пацијентима који чекају на дијагностику и терапије.

Упитан колико је пријављених преко портала еУправа и кол центра, Лончар је додао да се тај број мења из минута у минут и да тренутно укупно, преко оба начина пријаве, има 400.000 грађана.

Најавио је да ће у наредним данима бити повећан број оператера како би се пријављивање убрзало.

Лончар упозорава да не сме да буде опуштања након прве дозе.

"Стичем утисак да људи када приме први део вакцине, мисле да су завршили посао. Молим, апелујем да се то не деси. Тај дан кад сте примили или сутрадан, није реално и није могуће да се створи ваш имунитет и да се ви опустите и да не носите маску и да радите све оно што не сме да се ради", истиче министар.

Позива грађане на максималан опрез наредне три недеље, док се ревакцинишу, и још седам до 10 дана.

"То је тај период када се стекне имунитет и кад можете да кажете да је вакцина одрадила свој посао. Молим вас обратите пажњу на тај период између вакцине и ревакцине, јер ни тада организам није стекао довољан је имунитет да се не заразите", каже Лончар.

Директор Инфективне клинике КЦС Горан Стевановић каже да се у његовом тиму вакцинисала трећина колектива, док остали већ имају антитела јер су били заражени короном.

Истиче да је задовољан одзивом лекара за вакцинацију.

Говорећи о тренутној ситуацији на Инфективној клиници, Стевановић каже да су бројеви све бољи и да има све мање и прегледа и хоспитализованих.

Каже да док је у највећем пику било између 400 и 500 прегледа дневно, од којих је 30 одсто хоспитализовано, сад се обавља између 150 и 180 прегледа.

Међутим, упозорава да и даље забрињава што долазе пацијенти са хроничним обољењем који развијају тешке клиничке слике.

Имунолог Срђа Јанковић каже да можемо бити задовољни брзином вакцинације, али је суштина, истиче, да се са њом настави и да што већи број популације буде вакцинисан како би имали колективни имунитет.

Истиче да су све вакцине које су добиле дозволу у Србији безбедне и да производе висок степен заштите, као и да су ефикасне против новог соја вируса корона.

Указује да су све три вакцине неживе, а да су контраиндикације уске.

Теже алергије су релативне контраиндикације и уз одговарајући опрез могу да се људи вакцинишу, наводи Јанковић.

Како додаје, ако неко има тешку дијагнозу, може да дође до одлагања вакцинације, док се стање не побољша.

"Ковид-19 свим пацијентима може више да науди него вакцина", наводи Јанковић.

Јанковић додаје и да се нови сој вируса брже шири, али да нема података да је опаснији.

И Јанковић упозорава да вакцина није ту да пре времена скидамо маску, већ да се заштите животи и да се епидемија заврши.

EUR/RSD 117.5791
Најновије вести