Лончар: Епидемија грипа пријављена у три округа у Србији

БЕОГРАД:  Епидемија сезонског грипа у Србији пријављена је на територији града Београда и у три округа - Пиротском, Мачванском и Златиборском, изјавио је данас министар здравља Златибор Лончар.
loncar, tanjug
Фото: Tanjug/S.Radovanović, arhiva

Гостујући на ТВ Пинк, Лончар је рекао да је то уобичајена ситуација за ово доба године, додајући да је 20 одсто мање оболелих грађана ове године, у односу на прошлу.

Разлог томе, објаснио је он, јесте све већи број вакцинисаних грађана, наводећи да их је ове сезоне вакцинисано око 300.000.

"Овога пута има мање грипа, а више респираторних инфекција, јер је вакцинација дала резултате и ми смо на добром путу да се све више људи вакцинише и све висе људи схвата колико је то значајно, зато ћемо у том правцу наставити", рекао је Лончар.

Посебно је апеловао на хроничне болеснике да се вакцинишу који су, каже, најугроженији, јер је њихов имунитет нарушен и теже се бори са вирусима.

Неки од начина да се прехлада избегне, каже Лончар, јесте што редовнија исхрана, унос квалитетније хране пуне витамина, више сна, чешће прање руку и избегавање дружења са људима током прехладе, али и да се избегава окружење у којима има прехлађених.

Говорећи о коронавирусу, Лончар је рекао да је Светска здравствена организација (СЗО) добро одрадила свој део посла, подигла свест и указала на који начин да се државе заштите и брзо реагују у случају појаве тог вируса.

Лончар истиче да су јуче представници СЗО посетили Министарство здравља и контролисали њихов рад, а одговор СЗО је био, каже министар, да се у Србији ради више од оного што се очекује.

"Да ли ће се коронавирус појавити код нас, то нико не може да гарантује, зависи од много фактора, радимо све да то спречимо. Да ли је то могуће, нисам сигуран, јер живимо у таквом времену када не можете да затворите границе", указао је Лончар.

Истиче да струка у Србији ради све што је у њеној моћи, да све сумњиве особе смештају у карантин, да се њихово стање прати, као и стање особа са којима су они били у контакту.

Лончар подвлачи да је најбитније да се не диже паника, да се о свему обавештава јавност и да се коронавирус не злоупотребљава у политичке сврхе.

 

EUR/RSD 117.5768
Најновије вести