Лончар: Поражавајуће, мање од 30 одсто одзив за скрининг прегледе

БЕОГРАД: Број оболелих од канцера у Србији могао би значајно да се смањи уз примену Стратегије за борбу против карцинома, али и тако што бисмо се сви променили и што бисмо редовно једном годишње ишли на преветивне прегледе, рекао је данас министар здравља Златибор Лончар.
zlatibor loncar, Tanjug/Tanja Valić
Фото: Танјуг/Тања Валић

"Стратегија за борбу против карцинома је добра, прављена је према француској и у њеном креирању је учествоаво познати онколог Радан Џодић. Али Стратегија није довољна и она може само да стоји на папиру ако се ми не променимо. Морамо да подигнемо свест и да сами себе побољшамо. Ретки су они који једном годишње иду на превентивне прегледе и зато морамо сви да се поправимо по том питању. Морамо да мотивишемо људе да то раде, да од малих ногу причамо деци о прегледима. Деца од првог разреда основе школе морају да се упозају са тим како би једног дана стекли такве навике", навео је Лончар.

Наводи да је и данас веома слаб одзив на позиве за скрининиг прегледе, који стижу на кучну адресу одређеним циљним групама.

"Мање од 30 одсто њих се јави на те прегледе и та је чињеница поражавајућа. Поготово онда када знамо да ако се рак дијагностикује на време у 90 одсто случајева је излечив. Излечите се и наставите са животом нормално, али само ако сте на време одрадили прегледе", рекао је министар здравља Лончар.

EUR/RSD 117.5819
Најновије вести