ПРАВДА ЗА МАЈКЕ КОЈЕ СУ НА ПОРОДИЉСКОМ ПРИМАЛЕ САМО ПО ПАР ХИЉАДА ДИНАРА Обештећење за све које су добиле бебу у последњих ШЕСТ година

Маме у Србији које су пре трудноће радиле мање од 18 месеци више неће примати по свега пар хиљада динара док су на породиљском, како се раније дешавало, већ ће им у обрачун сада улазити и време проведено на трудничком боловању.
1
Фото: Ilustracija Pixabay.com

То практично значи, да ће пошто добију бебу њихова накнада бити знатно већа.

Добра ствар је и да би по слову закона (став закона о уставном суду 61. члан) све маме које су од 1. јула 2018. до сада биле у овој групи, моћи ће да траже да им се ревидира првобитно решење и да им се исплати разлика у новцу. То произилази такође и из претходне одлуке Уставног суда која се односила на измену одредбе закона које се односе на мајке деце са инвалидитетом.

 


Није први пут

У априлу 2021. године је неуставном проглашен став 2 спорног закона по коме су маме деце са инвалидитетом морале да се одлуче или за накнаду своје зараде или на додатак за туђу негу и помоћ. Том приликом су све маме обештећене и од тог тренутка имале су право на обе накнаде.

Сада би све жене које су имале више од 18 месеци стажа пре трудничког боловања, не мора да буде непрекидан, требало би да се обрате својим локалним самоуправама или Секретаријату за дечју и социјалну заштиту, како би добиле обештећење.


 

Фото: Ilustracija Pixabay.com

То практично значи да се до сада, примера ради, свакој жени која је имала мање од 18 месеци непрекидног стажа пре отварања породиљског боловања плата рачунала тако што би јој се сабрале све зараде које је примала, а износ се делио са 18. У случају да је она, рецимо, примила само шест зарада од 50.000 динара, збир њених укупних примања од 300.000 опет се делио са 18 и док негује дете на рачун би јој стизало свега око 16.500 динара месечно. Што је далеко мање од онога што је до тада примала.

У још горој ситуацији су биле оне мајке које су, например, радиле на уговору о привремено повременим пословима, а газда их је примио у стални радни однос месец иил два пре боловања. Њихова месечна плата је буквално износила по пар хиљада динара.

 


Загарантован минималац 

Изменама закона свака мајка, која је пре отварања породиљског боловања примала плату мању од минималца, има право да од отварања породиљског док беба не напуни три месеца прима најмање минималну загарантовану зараду у Србији. Тај износ важи и за оне мајке које су пре порођаја биле незапослене.


 

Одлуком Уставног суда Србије ова спорна одредба Закона о финансијској подршци породицама са децом је промењена и сада у обрачун улази и период проведен на трудничком боловању. На тај начин она има загарантовану зараду од 100 одсто, која ће јој касније подићи просек.

- Накнада зарада за жене које одржавају трудноћу и оне које то не морају новом одлуком Уставног суда је изједначена и обрачунаваће се тако што ће у обрачун улазити износи који имају карактер зараде, а на које су плаћени порези и доприноси које претходе отварању породиљског одсуства уназад 18 месеци - каже Татјана Мацура из удружења "Маме су закон".

Фото: Ilustracija Pixabay.com

Она појашњава да је од 14. фебруара престала да важи одредба члана 13. став 1. Закона о финансијској подршци породици са децом.

- У обрачун накнаде зараде након порођаја нису улазили месеци током трудничког боловања, чиме су оне жене које су одржавале трудноћу биле у неправедном положају у односу на даме које нису одржавале трудноћу. То је значило да је број месеци који је био потребан да остваре право на пуну накнаду зараде после порођаја морао бити 18 плус број месеци током трудничког боловања - каже наша саговорница.

Мацура наводи да је положај запослених породиља које су морале да одржавају трудноћу у односу на оне које то нису морале сада изједначен. Ово посебно значи женама које тешко долазе до сталног запослења у најрепродуктивнијем периоду живота.

- Надамо се да ће се ускоро изменити и Закон о здравственом осигурању, па ће будуће маме које воде самостално своје послове, предузетнице, имати право на 100 одсто накнаде када желе да им посао остане активан, а морају су да одржавају трудноћу - наводи Мацура.

Курир.рс

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести