Неправда према породиљама биће исправљена

БЕОГРАД: Неправда према породиљама које су током породиљског одсуства примале мале месечне износе, већ почетком наредне године могла би бити исправљевна, најавила је данас министарка задужена за демографију Славица Ђукић Дејановић.
djukic dejanovic, tanjug
Фото: Tanjug/S.Radovanović, arhiva

Комисија која је анализирала примену Закона о финансијској подршци породицама са децом, а на чијем челу је била Ђукић Дејкановић, предложила је Влади Србије измене Закона што се тиче три категорије породиља.

"Мислим да је реално да се посланици у Скупштини Србије почетком наредне године изјасне о изменама закона и да од тада почне и његова примена", рекла је Ђукић Дејановић на представљању годишњега рада свог кабинета.

Предложено је да закон буде измењен у три сегмента и да се породиљска надокнада обрачунава другачије код жена које имају велике плате, затим оних које су радиле мање од шест месеци и код жена које су тек почеле да раде и морале су на боловање.

"За жене које су имале велика примања предложили смо да њихова основица не буде три, него пет плата. Анализирали смо и жене које су радиле мање од шест месеци и дошли до закључка да та примања не смеју бити деградирајућа", рекла је Ђукић Дејановић.

На веће надокнаде за трудничко и породиљско боловање могу рачунати и жене које су се тек запослиле, а морају на трудничко боловање.

Како би се лоша демографска слика у Србији поправила, ове године кроз разне пројекте локалне самоуправе за подстицај рађања добиле су 500 милиона динара. 

Највише новца утрошено је на сређивање предшколских установа и игралишта за децу, подстицај запошљавања младих, опремање здравствених установа и изградњу кућа за младе брачне парове.

Буџетом за наредну годину планирано је да за пронаталитетне мере буде утрошено 650 милиона динара.

Законом о финансијској подршци породица са децом предвиђено је да за свако прво дете родитељи добију једнократно 100.000 динара, за друго 10.000 динара две године, за треће - 12.000 динара десет година и за четврто 18.000 динара такође десет година.

Србија сваке године због негативног природног прираштаја изгуби 38.828 становника, што је град величине јагодине, Кикинде, Пирота.

EUR/RSD 117.5920
Најновије вести