Матија Бећковић: Теслин прах положити код Храма Светог Саве

БЕОГРАД: Удружење књижевника Србије, у сарадњи са Министарством спољних послова, приредило је трибину "Књижевна беседа о Николи Тесли", где је академик Матија Бећковић предложио да Теслини посмртни остаци буду сахрањени код Храма Светог Саве.
nikola tesla spomenik
Фото: Tanjug/arhiva, ilustracija

У телефонском обраћању присутнима на скупу у седишту УКС-а, Бећковић је поручио да би "било направедније после 80. година да се Теслин прах, који је у музеју, пренесе и положи пред храм Светога Саве, поред праха (Михајла) Пупина".

Тако бисмо имали Теслу и Пупина испред храма, као што имамо Вука (Караџића) и Доситеја (Обрадовића) испред Саборне цркве у Београду, поручио је, између осталог, Бећковић.

На скупу је прочитан говор министра спољних послова Србије Ивице Дачића који је подсетио да је министарство прогласило "Теслину годину, Теслиног народа", и покренуло стратешку кампању "Тесла - Енергија мира".

Дачић се захвалио УКС-у што се трибином укључило у обележавање 80. годишњице културе сећања на америчког проналазача српског порекла Теслу (1943-2023), који је "свуда око нас, јер је уградио себе у темеље модерне цивилизације".

Подсетивши да живимо у време великих глобалних изазова, Дачић је оценио да је "за српски народ, човечанство и читав Универзум, Тесла је био и остао корифеј мира".

Национални координатор обележавања "Теслине године, Теслиног народа“ амбасадорка Љиљана Никшић је у обраћању присутнима истакла да је кампања покренута јер је "важно да имамо стратегију очувања стубова националног идентитета".

Кад чујете спиновање у медијима, па кажу: 'Немањићи су не знам чија династија', 'Тесла није Србин', 'Срби су геноцидан народ'... На све такве стратешке кампање дипломатија треба да има дипломатски одговор, нагласила је Никшић.

Тесла дипломатске пасоше Никшић је уручила председнику УКС Милошу Јанковићу и потпредседнику Видаку Масловарићу, а представила је и њиховог првог америчког ноциоца студента Рида Бена, који је на српском језику казивао кратке стихове о Тесли.

У свом поздравном говору, Јанковић је рекао, између осталог, да смо као поносни сународници Тесле дужни да "покушамо да достигнемо делић онога што је њему успело, да надрастемо себе и своја ограничења и крочимо у сутра верујући у себе".

У уметничком делу трибине су учествовали, између осталих, глумци Милан Михаиловић Цаци и Лепомир Ивковић, Хор "Краљица Марија“ и сестре Гобовић, а представљена је и литерарна даровница називана "Тесларица“, чију прву страницу отварају стихови Јована Јовановића Змаја.

EUR/RSD 117.1996
Најновије вести