Милојевић: Питање ратних дневница за ВКС је решено

ВРЊАЧКА БАЊА:  Поводом протеста појединих ратних ветерана који су незадовољни правним ставом Врховног касационог суда (ВКС) да они нису дискриминаисани одлукама судова којима им је одбијено право на ратне дневнице, в.ф. председника ВКС Драгомир Милојевић рекао да је тим ставом разрешено питање различитиог поступања одређених судова.
milojevic
Фото: Youtube Printscreen

“ВКС је донео правни став, који није обавезујућ, али имајући у виду различите одлуке које су биле у судовима, овим ставом је то рашћишћено и више не би требало да буде различитих одлука нижих судова”, рекао је Милојевић у Врњачкој Бањи где је десетак војних веретана протестовало због правног става ВКС.

Исткао је да ако се деси нека другачија појединачна одлука, о њој ће по жалби решавати надлежни жалбени судови.Ратни ветерани из седам општина 2008. године су добили ратне дневнице, док остали нису, након чега су уследиле тузбе о дискириминацији.Милојевић је тим поводом указао да је потребно правити разлику између утврђивања дискримације и накнаде штете.

“Овде није проблем у утврђивању дискриминације него у накнади штете и ВКС је у том смислу заузео став и такакав је какав јесте, а поједини ратни ветерани нису њиме задовољни и траже промену тог става. Колико је мени познато, право на накнаду штете је застарело, а дискриминација се утврђује када је била”, навео је в.ф. председника ВКС.

Он је навео да се доста лутало у почетку поводом закључка за неколико општина да ли је уопште било у надлежности судова да одлучују о томе или је закључак Владе био довољан. “По мени зна се ко је ту надлежан”, навео је Милојевић не прецизирајући на кога мисли.

Он је напоменуо свака одлука има незадовољну страну.“Замилсите да сви сада траже промене неких ставова, на пример 10.000 осуђених лица да траже да се промени став. И, шта онда , то није више није кривично дело?”, описао је Милојевић.

Markovic
10.10.2019 • 17:41
Ko sudi indeks predsednik suda bude 13 godina
Славиша
11.10.2019 • 07:24
Каква се порука шаље будућим поколењима Србије овом одлуком и свим досадашњим понашањем надлежних државних органа?Ако би дошло у будућности до било каквих ратних дејстава или недао Бог напада на Србију,било које војне силе,да се млади не одазову на позив државе у одбрани земље,него да емигрирају негде,док рат траје а потом да се врате својој кући живи и здрави!Ово је велика срамота ове државе и свих власти од '99-данас,опет се показало да сиротиња раја ратује и гине за ову земљу,док буџовани склањају своју децу и породице,а након свега ти исти кроје судбину оних који су бранили своју земљу.
EUR/RSD 117.5844
Најновије вести