Министар: Ћирилици не прети моментално нестајање, али... 

БЕОГРАД: Министар културе и информисања Владан Вукосављевић каже да ћирилици не прети моменатално нестајање, у кратком временском року, али да је приметно да је њена употеба све мања и мања, те да су измене закона покушај да ћирилице буде више у јавној употреби. 
vladan vukosavljevic
Фото: Tanjug (Jaroslav Pap)

Поводом измена и допуна Закона о употреби језика и писма, које су узбуркале стручну јавност и пре него што је тај предлог стигао на јавну расправу, Вукосављевић је на Н1 рекао да је писмо онолико живо колико се користи. 

Изменама и допунама закона ћирилица се фаворизује као једино дозвољено службено писмо, док се за употребу латинице у државним органима, установама и предузећима предвиђају новчане казне, а Вукосављевић каже да је ћирилице све мање и мање у употреби, између 10 или 20 одсто у исписима на улицама, радњама или на декларацијама. 

Наводи да је потребно да на декларацијама буде и ћирилица.

"У Уставу Србије стоји да су у службеној употреби српски језик и ћирилицно писмо, али ми се чини да смо једини случај у свету где постоји дуализам - ''јавна'' и ''службена'' употреба, иако би те две речи требало да буду синоними", рекао је министар. 

Додаје да државни органи комуницирају ћирилицом.

Упитан да ли су драконске предвиђене новчане казне за кршење закона, које су за одговорне лице у институцији од 5.000 до 100.000 динара, а за предузеће које латиницом испише назив робе и услуга, упутство за употребу, декларацију или гарантни лист, од 500.000 до милион динара, Вукосављевић је рекао да њих није осмишљавало Министарство културе. 

Додао је да Министарство културе не прописује казне, и да то регулише Закон о прекршајима. 

"Ми се залажемо да примена тог закона (о прекршајима) буде у најмањем распону, битно је да се људи подсете", додао је Вукосављевић.

EUR/RSD 117.1154
Најновије вести