Модернизација пречистача отпадних вода у Кањижи

Захваљујући средствима из Европске уније у оквиру Интерег-ИПА ЦБЦ програма прекограничне сарадње Мађарска-Србија, прошириће се и модернизовати постојећи пречистач отпадних вода у Кањижи.
kanjiza
Фото: Dnevnik.rs

Општина Кањижа и Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумартсво партнери су Дирекцији за воде Доњег Потисја АТИВИЗИГ из Сегедина у пројекту снабдевања водом и развоју хидротехничке инфраструктуре на подручју пограничног подручју Мађарске и Србије вредном 6,98 милиона евра.

Од тог износа партнерима из наше земље и Мађарске из ЕУ обезбеђује подршка од готово 6 милиона евра. Удео Општине Кањижа у финансијској подршци из ЕУ износи 1,8 милиона евра, а Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство 890.984 евра. Локална самоуправа и институције из кањишке општине су и раније са бројним пројектима учествовали у програмима прекограничне сарадње са Мађарском и Румунијом, али учешће у овом пројекту остварен је највећи појединачни износ бесповртаних средстава, који је намењен значајном улагању у заштиту жиотне средине.

Реализација пројекта „Снабдевање водом и развој хидротехничке инфраструктуре на подручју пограничног слива” започета је половином прошле године и траје 36 месеци, до краја маја 2020. Подржан је у оквиру Интеррег-ИПА програма прекограничне сарадње Мађарска – Србија на основу стратешког позива за подношење предлога пројеката за које је одлуком Европске комисије за период 2014-2020. године укупно обезбеђено 24 милиона евра, намењених пројектима од стратешке вредности за погранични регион између Мађарске и Србије, а који имају капацитет да остваре велики утицај и унапреде квалитет живота на том простору.

По принципу „заједничког система управљања“ земаља учесница – Мађарске и Србије, програм финансира и подржава пројекте сарадње организација из округа Чонград и Бач-Кишкун у Мађарској и округа Западна Бачка, Северна Бачка, Јужна Бачка, Северни Банат, Средњи Банат, Јужни Банат и Срем у Србији. Програм помаже развој и стабилност пограничног региона, унапређује општи квалитет живота у њему, омогућава економску сарадњу организација из ове две земље, негује заједнички идентитет, културно и историјско наслеђе пограничног региона и доприноси његовој еколошкој одрживости и сигурности.

Дирекција за воде Доњег Потисја (АТИВИЗИГ) из Сегедина као водећи партнер заједно су аплицирали са Општина Кањижа и Покрајинским секретаријатом за пољопривреду, водопривреду и шумарство АП Војводине са пројектом за  унапређивање прекограничних система за управљање водама и превенцију ризика. Са мађарске стране на улагањима у оквиру овог пројекта побољшаће се водоснабдевање у пограничном региону Хомокхат, а док ће са наше стране локална самоуправа општине Кањижа и Покрајински секретаријат за водопривреду и шумарство средства уложити у развој постројења за прераду отпадних вода, мобилни зид за спречавање поплава, анализу воде и мониторинг.

Општина Кањижа ће на територији града извршити унапређење погона за третман отпадних вода чији је циљ повећање капацитета и степена ефикасности пречишћавања, самим тим и унапређење квалитета воде реке Тисе. Модернизацијом долази до смањења оптерећења животне средине, а то ће имати позитиван ефекат и на ниво подземних вода.

Други партнер на пројекту Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство ће остварити два елемента пројекта: набавку мобилног зида за спречавање поплава, односно обуку стручњака за одбрану од поплава из Мађарске и Србије. Планирана је набавка мобилне бране за одбрану од поплаве у дужини од 2.500 метара, као и обука 45 стручњака за одбрану од поплава из Србије и Мађарске.

Текст и фото: М. Митровић

EUR/RSD 117.0769
Најновије вести