Новом Саду неопходан централни пречистач за отпадне воде

Шефица Департмана за екологију на Факултету за економију и инжењерски менаџмент Нови Сад проф. др Тамара Галоња Кохил рекла је за „Дневник“ да је по питању животне средине Нови Сад још увек далеко од остатка света.
dunav.jpg
Фото: Дневник (Радивој Хаџић)

“Не треба разматрати само дивље депоније, већ и издувне гасове, буку, Дунав, који смо претворили у отворени канализациони систем и све остале аспекте животне средине”, каже Кохил.

Она је била гошћа на јучерашњој седници Савета за заштиту животне средине на којој се разматрала Информација поводом отварања преговарачког поглавља 27, које се тиче животне средине, у приступним преговорима с Европском унијом. Том приликом је напоменула да је то поглавље изразито важно, ако не и важније од осталих. Како нам је објаснила, сва остала поглавља могу се лако прилагодити локацији, традицији, култури, социо-економској ситуацији, али поменуто поглавље разликује од свих осталих то што повезује планету.

Чланови Савета за заштиту животне средине закључили су да је потребно предузимати све неопходне кораке да би се европски стандарди, закони и прописи прописани у поглављу 27 примењивали на локалном нивоу, односно у Новом Саду. Они су се сложили да је највећи проблем то што Нови Сад нема централни пречистач за отпадне воде. 

Поглавље 27 које се бави одрживим развојем, првенствено се базира на сузбијању загађења по принципу ,,загађивач-плаћа“ било да се ради о гасовитом, течном или чврстом индустријском отпаду.

“Вођени тешком економском ситуацијом у нашој земљи, оправдавамо загађиваче који нису у стању да плате, а као последицу таквог понашања и неодговорног одлагања отпада ми имамо рецимо појаву крвавог Дунава”, каже Кохил и додаје да све одлуке које се овде донесу и спроведу наравно, имају директан утицај не само на наш град.

Поглавље 27 једно је од најкомплекснијих задатака у придруживању Србије Европској унији па је неопходно да сви буду укључени – од локала, преко покрајине до Републике.

„Веома је важно да се сви упознају са значајем очувања природних вредности, које је човек у великој мери већ нарушио, а нарочито је важно да се промени свест људи према екологији и да то постане начин живота”, нагласила је проф. др Тамара Галоња Кохил, додајући да је политика животне средине мултисекторска, а да највећи проблем представља обезбеђење новца.

Она је за „Дневник” рекла да поглавље 27 инсистира на принципу одрживог развоја, чији је смисао да се ми као друштво развијамо, али да одржимо планету. 

На седници је резимирано да Новосађани имају снаге, а држава Србија има добре законе који би требало да почну да се поштују без изузетка како би се Поглавље 27 брже имплементирало у нашем граду. Савет је задужио Градску управу за заштиту животне средине да Савету достави извештај о предузетим активностима у области животне средине.

В. Бијелић

EUR/RSD 117.0612
Најновије вести