На кафи са психологом

БЕОГРАД: Хемофарм фондација одржала је још једну трибину „На кафи са психологом", а овога пута тема је била емоционално здравље и његова важност за свакодневно функционисање.
1
Фото: Promo

Трибина је одржана уз присуство публике и уз поштовање свих мера заштите, а закључак трибине под називом "Емоционално здравље - само нежно према себи" јесте да је емоционално здравље пођеднако важно као и физичко, јер нам омогућава да имамо здрав приступ животу, животним проблемима и ситуацијама које нас могу задесити.

О теми емоционалног здравља, како је саопштено из Хемофарм фондације, говорили су аналитичка психотерапеуткиња Јелена Сладојевић Матић, дизајнерка, едукаторка и ауторка пројекта "Само нежно према себи" Јана Оршолић и новинар и психолог Драган Илић.

Између осталог речено је и да нас савремена култура учи да позитивним мислима привлачимо позитивне ствари у свој живот, као и да често имамо прилику да чујемо да је довољно да прихватимо мантру да је сваки дан нови почетак, да будемо захвални и набацимо осмех те су позитивне мисли и срећа ту.

Питање које се намеће, како су се сагласили јесте да ли је заиста тако и шта је са негативним осећањима?

Истакнуто је да сви имамо право на негативне емоције, а то што смо понекад тужни, уплашени или нерасположени не чини нас емоционално нестабилним особама.

Важно је да са блиским особама, како је саопштено, делимо оно што осећамо и да, уколико то не доведе до бољитка, потражимо стручну помоћ.

"Идеал менталног здравља, који је јако тешко достижан и који је можда и прецењен данас, јесте очекивање да увек и у сваком тренутку будемо компетентни да врло брзо реагујемо на неку врсту дисбаланса који у себи осетимо. Оно чему ми данас, у оваквој ситуацији, треба да тежимо је способност да одређена своја стања као што су анксиозност, страх и туга, умемо да препознамо и да знамо да треба да урадимо нешто са њима", казала је Сладојевић Матић.

EUR/RSD 117.5834
Најновије вести