Нацрт ЗИО: Нема продаје стана за комунални дуг до 5.000 евра

БЕОГРАД: Кључне новине које би требало да буду уведене изменема Закона о извршењу и обезбеђењу (ЗИО) онемогућиће продају једине непокретности грађана који дугују 5.000 евра за комуналије, као и спуштање прага зарада и пензија који могу бити предмет извршења.
Plenidba stvari, sudski izvršitelji  Foto: Dnevnik.rs/arhiva
Фото: Dnevnik.rs

То значи да куће и станови дужника који нису платили комуналне и сродне услуге неће моћи више да се продају ради наплате дуга до 5.000 евра у динарској противвредности по средњем курсу Народне банке Србије на дан подношења предлога за извршење. 

Такође, када је реч о плати или заради, предложена измена предвиђа да извршење може да се спроведе до половине износа уместо садашње две трећине, односно до четвртине износа уместо половине, ако је њихов износ једнак или мањи од минималне зараде утврђене у складу са законом.

Извршење на пензији према предложеним изменама моћи ће да се спроведе до трећине износа, уместо две трећине, односно четвртине када је реч о пензији која не прелази износ просечне пензије, односно десетине када је реч о минималној пензији уместо половине.

Предложене измене ЗИО, које су објављене на сајту Министарства правде и о којима ће јавна расправа трајати до 28. маја, предвиђају и да ће свим јавним извршитељима, члановима њихових породица и запосленима у њиховим канцеларијама бити забрањено да учествују на јавној продаји станова дужника.

До сада је ова забрана важила само за поступајућег изршитеља у конкретном предмету, а према писању медија, недавно се догодило да се син једног извршитеља из друге канцеларије појавио као купац стана.

Нацртом измена и допуна ЗИО Министарство правде предвидело је и решења за проблеме који постоје у погледу јавних надметања у поступку извршења, увођењем "е лицитације", односно електронског јавног надметања које треба да ојача транспарентност поступка и знатно повећа цене по којима се предмети извршења продају. 

Почетна цена на првој јавној лицитацији биће као и до сада, 70 одсто од процењене тржишне вредности непокретности, а на другој лицитацији 50 одсто.

Ове и друге предвиђене изменеме закона објављене су у целости на сајту Министарства правде.

EUR/RSD 117.5205
Најновије вести