Незапосленост највећи проблем особа са инвалидитетом

БЕОГРАД: У Србији око 800.000 људи има неку врсту инвалидитета, а неприступачност, висока стопа незапослености, дискриминација, само су неки од проблема са којима се свакодневно суочавају.
invalidi, tanjug
Фото: Tanjug, M.Delić, arhiva

Међународни дан особа са инвалидитетом обележава се сутра, 3. децембра, а уочи тог дана у Скупштини Србије организован скуп “Приступачна будућност”, како би се указало на проблеме са којима се суочавају, али и шта је до сада урађено.

Извршна директорка Националне организације особа са инвалидитетом Иванка Јовановић каже да особе са инвалидитетом у Србији представљају једну од највећих маргинализованих група.

“Особе са инвалидитетом се суочавају са бројним препрекама, предрасудама, дискриминацијом, лошим социоекономским положајем. Корак по корак држава у сарадњи са цивилним друштвом и националном организацијом особа са инвалидитетом, воид ка побољшању нашег положаја”, рекла је она.

Како је нагласила донети су многи прописи који су усклађени са Конвенцијом УН о правима особе са инвалидитетом, као и да се тренутно ради на доношењу нове Стратегије за унапређење положаја особа са инвалидитетом.

“Ту не можемо стати. И даље, заједно са државом, морамо радити на решавању свих отворених питања из области образовања, запошлавања, смањењу сиромаштва особа са инвалидитетом и њихових породица, смањења дискриминације”, нагласила је она.

Министар за рад, запошљавање борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић најавио је данас да ће од 1. јануара 2020. године свако решење које изда ПИО фонд бити штампано и на Брајевом писму.

Решавању проблема приступачности објектима осова са инвалидитетом допринело је и његово министарство тако што је само у овој години финансирано постављање рампи у 77 установа.

На бољој приступачности, како је рекао, радили су и ПИО фонд и Национална служба за запошљавање. Тако је 27 филијала ПИО фонда постало приступачно особама са инвалидитетом и 35 филијала НСЗ. Осим рампи у филијалама су постављене и тактилне табле.

Ђорђевић је навео да кроз различите програме са НСЗ покушавају да реше и проблем незапослености особа са инвалидитетом, да су организоване бројне преквалификације и доквалификације.

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић нагласила је да у свету више од милијарду људи живи са неким обликом инвалидитета, а да у Србији око 800.000 грађана живи са инвалидитетом.

На нама је, како је рекла, да им помогнемо да се укључе у све друштвене сфере јер то су људи "који живе са нама, а не поред нас".

Подсетила је да Устав Србије јасно прописује да свако има право на једнаку законску заштиту и забрањује сваки облик дискриминације.

У холу Скупштине Србије приређена је и изложба посвећену особама са инвалидитеом које су мењале свет.

Међу особама са инвалидитетом које су мењале свет су Стивен Хокинг, Фрида Кало, Лудвиг Ван Бетовен, Андреа Бочели, Томас Едисон, али и Вук Стефановић Караџић.

Дан посвећен особама са инвалидитетом - 3. децембар установљен је 1992. године, када је Генерална скупштина УН усвојила резолуцију којом се све земље позивају да обележавају тај дан с циљем да се унапреди и омогући особама са инвалидитетом једнако уживање људских права и равноправно учешће у друштви.

EUR/RSD 117.5804
Најновије вести