Пашалић: У мањим срединама крију децу с инвалидитетом

БЕОГРАД: Став према особама са инвалидитетом зависи од места до места и тамо где постоји емпатија нема проблема, међутим и данас постоје места у којима се деца са инвалидитетом крију од других, рекао је у Скупштини заштитник грађана Зоран Пашалић.
pasalic, tanjug
Фото: Tanjug/D.Kujundžić, arhiva

"Током посете градовима широм Србије, схватио сам да положај особа са инвалидитетом зависи од локалног става, ако има емпатије онда проблема нема. Међутим, ако разумевања нема онда проблеми иду до тога људи особе с инвалидитетом крију, чак и децу", рекао је Пашалић.

Он каже да је његова обавеза да прати овакве ситуације и да у будућности решава такве проблеме.

"Закони су добри али пракса их не прати на одговорајући начин. Особе са инвалидитетом се у обављењају свакодневних активности сусрећу са бројиним препрекама кретања", казао је Пашалић.

У току претходних десет година било је свега 2.187 обраћања особа са инвалидитетом заштитнику грађана.

"Долазимо где год нас позовете и овом приликом наглашавам да Србија штити све своје грађане", рекао је Пашалић у Скупштини града Београда уочи обележавања Међунродног дана особа са инвалидитетом.

Пашалић је рекао и да је важно питање које се поставља пред сваке изборе, како да се омогући особама са инвалидитетом да равноправно гласају.

"Грађани са инвалидитетом суочавају се са разним физичким и информационим проблемима приликом гласања. Они треба да равноправно учествују на изборима и да искажу своју вољу и зато позивам све да им омогуће то" рекао је Пашалић.

EUR/RSD 117.5673
Најновије вести