ОБЕЛЕЖЕН ДАН ПМФ-а Отворени за европску арену образовања

НОВИ САД: Уручењем награда и признања најбољим студентима и научницима, као и запосленима за остварена постигнућа, јуче је у амфитеатру зграде Ректората Универзитета у Новом Саду свечано обележен Дан Природно-математичког факултета.
а
Фото: Dnevnik.rs

ПМФ је основан пре 49 година, 22. маја 1969, када је одлучено да се од Природно-математичког смера Филозофског факултета оснује ПМФ. Први декан био је проф. др Мирко Стојаковић.

За изузетан резултат у области науке и истраживачког рада, награда за најбољег младог научника за 2017. годину уручена је др Милошу Савићу са Департмана за математику и информатику, који се у основи бави анализом комплексних мрежа с фокусом на социјалне и информацијске мреже.

Награде за постигнут успех током студија, за просечну оцену 10, за завршене студије у школској 2016/2017. добили су: Јелена Матовић, Бојана Пантић, Илија Станојковић и Никола Сарајлија.

Фото: Dnevnik.rs

„Природно-математички факултет има богату традицију у смислу научне компетенције, у смислу образовних програма које нуди, као и развијања међународне сарадње и међународне мобилности”, рекла је деканица ПМФ-а проф. др Милица Павков Хрвојевић.

Резимирајући резултате из 2017/2018. године Хрвојевићева је истакла да се ПМФ носи са свим турбуленцијама промена, да еволуира и расте, па је тако и ова школска година била далеко боља него претходна.

„Акредитовали смо шест нових студијских програма из области рачунарских наука, основне и мастер студије информационих технологија и рачунарских наука. Први смо који смо из области ИТ сектора акредитовали интегрисане студије за мастер професора биологије, физике и математике, а тренутно је у процесу акредитације и мастер за професоре хемије.

По речима деканице, тренутно се на ПМФ-у реализује 57 међународних пројеката, од којих су три из програма Хоризонт 2020.

„Поносна сам на то што смо у претходној години добили два Хоризонт пројекта: један је из области математике - дата сајенс - којим руководи наш млади начелник Душан Јаковетић, иначе и добитник Специјалне награде ’Зоран Ђинђић’ за допринос науци у 2017. години. Такође, пре недељу дана добили смо још један Хоризонт пројекат из позива ’Марија Кири’ из области индустријских доктората, где ће наш факултет, у сарадњи с престижним европским факултетима и такође с индустријом, са софтверским фирмама из Новог Сада, али и света, радити заједничке докторате. Када је у питању мобилност, ПМФ је увек отворен за европску арену образовања и науке’’, рекла је деканица, истакавши да је ПМФ у претходној години остварио 76 одлазних и 48 долазних мобилности, што га по мобилности чини другим факултетом УНС-а, одмах иза Филозофског факултета.


Отворени према научном свету

„То је велика научна заједница хетерогеног типа, у чијем саставу је велик број департмана. И сваки од њих остварује сарадњу ван наше земље с институцијама сличне врсте. ПМФ је успео да постигне значајне резултате у области међународне сарадње због отворености и начина комуникације с колегама из иностранства”, рекао је ректор Душан Николић, придружујући се честиткама ПМФ-у поводом 49. годишњице од његовог оснивања.


Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић истакао је да Универзитет у Новом Саду у огромној мери чине постигнућа и остварени значај Природно-математичког факултета.

„Овај факултет је референтна научна и наставна институција која већ скоро пет деценија ради посвећено на науци, неретко препознатој као базична, фундаментална. То је моћни агрегат примењених истраживања. Не можемо замислити развој информационих технологија без математике, као ни савремено друштво и индустрију без екологије, билогије, хемије, физике и туризма. То су данас модерни студијски програми, окренути знању јер ПМФ је један од најреферентнијих факултета када је у питању научна продукција.”

Секретар Милошевић нагласио је да ће и ове, као и ранијих година, помагати обнављање просторних ресурса и енергетске ефикасности зграде ФТН-а. Покарајина ће наставити и с подршком бројним истраживачима који одлазе на научне скупове и подржаваће и одржавање научних скупова на ПМФ-у. Иначе, од укупног броја апликаната за одазак на научне скупове у иностранство, 25 одсто апликација долази са ПМФ-а.

Фото: Dnevnik.rs

„То је плод не само њихове жеље да своје знање представе на некој другој адреси већ да искуства других пренесу у свој рад. Зато су видљиви на бројним листама које сведоче о квалитету научне продукције на ПМФ-у”, истакао је секретар Милошевић.

Ректор УНС-а проф. др Душан Николић нагласио је да ПМФ припада самом врху таквих институција у нашој земљи.

„Издвајајући се у постигнућима образовања, а нарочито науке, ПМФ је водећи факултет нашег универзитета када је реч о броју објављених радова, цитираности и препознатљивости у међународној научној заједници”, рекао је ректор Николић, истакавши да је ПМФ у великој мери допринео интернационализацији Универзитета у Новом Саду.

В. Црњански

Фото: С. Шушњевић

 

EUR/RSD 117.5124
Најновије вести