Од 1. јануара нове одредбе за пензионисање, по старом до 29. децембра

БЕОГРАД: Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање подсетио је грађане да од 1. јануара ступају на снагу нове одредбе за пензионисања које су у складу са Законом о ПИО. 
penzioneri, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Старосна граница за одлазак у старосну пензију се код жена помера за шест месеци, тако да је услов за жене у 2018. 62 године живота и најмање 15 година стажа осигурања. 

Грађанима који намеравају да се пензионишу по прописима који важе у овој години, радни однос мора да престане најкасније 29. децембра, истиче Фонд.

Захтев за пензију се подноси најкасније 30. децембра, што може да се учини и поштом, као препоручена пошиљка.

Подношење захтева 1. јануара и касније подразумева примену услова који важе у тој години. 

Подсећамо да ће се до 2032. године код жена постепено померати услови за пензионисање у погледу година живота, да би од те године и жене имале услов за пуну старосну пензију са навршених 65 година живота. Код мушкараца и даље важе исти услови - 65 година живота и најмање 15 година стажа осигурања,  додаје се у саопштењу.

Осим овог основа за пуну старосну пензију и мушкарци и жене могу то право остварити са навршених 45 година стажа осигурања, без обзира на године живота. 

За остваривање права на превремену старосну пензију, од 1. јануара мушкарцима ће бити потребно 40 година стажа осигурања и најмање 57 година живота, а женама 38 година стажа осигурања и најмање 56 година и четири месеца живота, наводи Републички фонд за ПИО. 

У овом случају, пензија се трајно умањује за 0,34% за сваки месец пре навршених година живота прописаних за стицање права на пуну старосну пензију у тој календарској години. 

Укупан износ умањења за превремену старосну пензију максимално може да износи 20,4 процента. 

Све филијале, службе и испоставе Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање радиће у суботу, 30. децембра, од 7:30 до 15:30 часова и то само службе пријема захтева и правне помоћ, како би се омогућило осигураницима да благовремено поднесу захтев и остваре право на пензију у складу са условима важећим у 2017. 

Захтеви ће се примати без обзира да ли су приложени сви докази потребни за одлучивање о захтеву.

EUR/RSD 117.5811
Најновије вести