Од морбила у Србији до сада оболеле 5.044 особе

До петка, четвртог маја, у Србији су, укључујући и енклаве на Косову и Метохији, регистрована 5.044 случаја малих богиња, од којих је 2.621 случај лабораторијски потврђен Институту „Торлак”.
vakcinacija
Фото: pixabay.com

Најмлађа оболела особа је стара 15 дана, а најстарија 71 годину. Највећи број оболелих је у узрасним групама млађим од пет и старијим од 30 година. Већина оболелих особа (95 посто) невакцинисана је, непотпуно вакцинисана или непознатог вакциналног статуса.

Од укупног броја оболелих, трећина је била хоспитализована или је хоспитализација у току. Од тежих компликација малих богиња регистровано је запаљење мозга код две и упала плућа код 549 оболелих особа.

Од малих богиња до сада је у овој епидемији, која траје од новембра прошле године умрло 15 особа. Крајем децембра на Клиници за инфективне и тропске болести у Београду умро је 30-годишњи мушкарац који није био вакцинисан, а болест се искомпликовала у упалу плућа. То је први смртни исход од малих богиња регистрован после 20 година у Србији. Трећег јануара Клинички центар у Нишу пријавио је смрт дечака старог две године из Алексинца, који није био вакцинисан. Болест је лабораторијски потврђена, а у клиничком току је дошло до развоја запаљења плућа - навео је “Батут”.


Све више вакцинисаних

„У Граду Новом Саду, на крају прошле године, прву дозу вакцине примило је мање од 60 одсто обвезника, а другу дозу 85 осто деце“, рекао је раније епидемиолог Института за јавно здравље Војводине доцент др Миољуб Ристић.“Међутим, допунским имунизационим активностима кроз поновно позивање све невакцинисане деце на вакцинацију и порастом одазивања родитеља да доведу децу на вакцинацију у Новом Саду, за прва три месеца 2018. успело се у напорима да обухват предшколске деце буде око 90 одсто, а школске деце чак 96 одсто“, закључио је др Ристић.


На Инфективној клиници у Нишу 22. јануара преминула је пацијенткиња стара 21 годину, а три дана раније на Клиници за инфективне и тропске болести у Београду преминула је 45-годишња здравствена радница из Београда. На овој Клиници преминула је и девојка рођена 1988. Клинички центар Ниш 1. марта пријавио је смрт дечака старог четири године из Врањске бање, које није било вакцинисано. На Клиници за инфективне и тропске болести у Београду 5. марта преминула је 40-годишња жена, а дан касније, 6. марта, иста Клиника пријавила је смрт још две жене, старе 29 и 43 године. Од малих богиња у Новом Пазару 12. марта преминула је жена, два дана касније Клинички центар Ниш пријавио је смрт жене старе 32 године из Ниша, а истог дана преминуо је и 32-годишњак из Тутина.

У Војводини, епидемије малих богиња пријављене су на територији града Новог Сада (61 оболели), на територији града Кикинда (десет оболелих). Породичне епидемије малих богиња пријављене су у Руми (три оболела), Инђији (осам оболелих), Суботици (три оболела), Руми (два), Сремској Митровици (четири), Инђији (шест), Старој Пазови (шест), Пећинцима (четири), Зрењанину (два), Ковину (један), Панчеву (три) и  Сомбору (четири оболела). 

И. В.

EUR/RSD 117.1782
Најновије вести