Олакшана процедура, неограничен број покушаја ВТО

БЕОГРАД: Удружење Шанса за родитељство саопштило је данас да је олашакана процедура за све који намеравају да аплицирају за процес вантелесне оплодње.
vantelesna-oplodnja
Фото: Youtube Printscreen

Истичу да је доступно и званично, ново Упутство о лечењу неплодности биомедицински потпомогнутом оплодњом (БМПО) које је објавио РФЗО.

На сајту РФЗО је пре две недеље објављено да је складу са популационом политиком Републике Србије тај фонд од од 15. јуна омогућити шира права осигураним лицима-женама у вези са поступцима лечења неплодности поступцима БМПО.

Предвиђено је да им се да могућност на неограничени број покушаја БМПО на терет средстава обавезног здравственог осигурања ради добијања првог детета уз оцену струке.

Такође, старосна граница за осигурана лица-жене са 42 године живота помериће се на 43 године живота у тренутку добијања Потврде о испуњености услова за поступак БМПО.

Паровима ће бити омогућена и олакшица око прибављања Потврде о испуњености услова за поступак БМПО, тако што ће сама процедура око прибављања бити на једној комисији.

Из удружења указују да је ново Упутство донело и нову наду паровима у борби за потомство и да је Републички фонд имао слуха и уважио њихове апеле.

Подсећају да информације о упућивању на вантелесну оплодњу, као и списак потребних анализа парови и појединци могу пронаћи и на сајту Удружења sansazaroditeljstvo.org.rs.

EUR/RSD 117.0672
Најновије вести