Омбудсмани ГР и СРБ сарађиваће у заштити људских права

БЕОГРАД: Заштитник грађана Зоран Пашалић потписао је данас с грчким колегом Андреасом Потакисом Меморандум о разумевању који предвиђа даље јачање пријатељских односа и узајамне сарадње између две институције у области заштите људских права и слобода. 
zoran pasalic
Фото: Tanjug (D. Kujundžić, arhiva)

Пашалић, који у Грчкој борави поводом 20 година постојања институције заштитника грађана у тој земљи, присуствује конференцији под називом "Држава и друштво - Изазови у области права и слобода". 

На конференцији између осталих учествују омбудсманка ЕУ, омбудсмани из региона, представници међународних организација, као и државних органа Грчке.

Меморандум између осталог предвиђа стварање услова за сарадњу у области поступања по притужбама, размену искустава, најбољих пракси и информација, пружање узајамне помоћи у промоцији и заштити људских права, као и организовање заједничких конференција, пројеката и програма, а потписивању је присуствовао и амбасадор Србије у Атини Душан Спасојевић.

Ово је, иначе, шести меморандум, с обзиром да је сличне билатералне споразуме Заштитник грађана већ потписао са омбудсманима Бугарске, Турске, Румуније, Словачке и Русије, а тим је споразумима предвиђена узајамна сарадња у области заштите права и слобода наших држављана који живе или раде у тим земљама, те њихових држављана у Србији. 

"Нарочито је важан Меморандум са руским омбудсманом, јер управо у Русији ради и живи велики број наших грађана. О тим питањима сам разговарао и са колегиницом из Русије Татјаном Москалковом са којом сам постигао договор, између осталог, и око ефикаснијег рада по притужбама у области заштите права наших грађана, радних и породичних односа, као и бржег оствариваља права лица лишених слободе", изјавио је Пашалић.

EUR/RSD 117.2767
Најновије вести