ОПРЕЗ ОД СТРУЈНОГ УДАРА! Овај апарат ХИТНО ЈЕ ПОВУЧЕН СА ТРЖИШТА проверите ДА ЛИ ГА ИМАТЕ КОД КУЋЕ

Електрични бојлери са емајлираним казаном робне марке „Талас“ чија је земља порекла Бугарска, повучени су са тржишта због ризика од електричног удара, наводи се на сајту система за узбуњивање о небезбедним производима (NEPRO).
1
Фото: Pixabay, ilustracija

Реч је о моделима бојлера Е5044 и Е5035 запремине 50 литара, са грејачем 1,5КW, нето тежине 17,7 килограма, који су произведени ове године.

У опису ризика на сајту NEPRO наводи се да несавршеност конструкције у погледу зазора основне изолације код познатог броја електричних бојлера може да доведе до струјног удара ако нису испуњени захтеви наведени у упутству за инсталацију.

Продаја спорних бојлера је стопирана. У сарадњи са произвођачем, а по достави оригиналних исправних ожичења извршиће се замена спорног дела од стране овлашћеног сервиса или ће се производ заменити новим.

Увзник бољлера је "Elit inox" д.о.о. Чачак, а дистрибутери "Реноме" Београд, "Expert" Лесковац, "Vodotehns" Чачак и "Euroimpex" Ниш.

Трагедија у којима су људи у Србију гинули услед експлозије бојлера, или кратког споја, нажалост се дешавају, између осталог, због незнања. Последњих дана све је више вести о експлозијама у стану, прозрокованим неисправним инсталацијама.

Нажалост, у таквим ситуацијама неретко дође и до смртних исхода.

Експлозија бојлера толико је јака да може да уништи два стана, кажу стручњаци. Ту је и она вечита дилема - треба ли бојлер гасити при купању или не?

Директор електроинсталатерске радње Милан Бојичић рекао је за Курир да сваки бојлер који ради 24 сата непрекидно троши мање енергије, дуже му трају грејачи, дуже му трају термостати мање се ствара каменац.

- Исто тако, неопходно га је искључивати у току купања. То је једини период када бојлер треба да буде искључен, јер може доћи до пробијања грејача, какав год да је - напомиње Бојичић.

Сваки бојлер има чак четири врсте заштите. Проблем настаје код старих и непроверених инсталација и грејача.

Бојичић наводи највећа грешка код поправке бојлера то што јако често то раде нестручна лица.

- Комшија, пријатељ, кум, брат који је то видео на Јутјубу или чуо од неког да то зна, није компликовано видео је на ТВ-у „Мајсторску радионицу“. И сад сви мисле „Што бисмо ми звали неког овлашћеног?“ - каже он.

Саговорник који се електроинсталацијама бави већ 30 година каже да људи најчешће греше јер не прате упутства за руковање и самим тим апарат, који је можда и застарео - додатно оптерете.

- Од сваког произвођача добићете три или пет година гарантни рок, а зашто? Па зато што апарат толико таје. Имате стару градњу која је пројектована пре 50 година, где је једно просечно домаћинство у Србији имало радио, можда ТВ и две сијалице. У такву инсталацију, коју годинама нико није одржавао, убацујете климе, фрижедере, замрзиваче, пегле, фенове, а то су све јаки потрошачи - додаје он.

Било да је у питању бојлер, грејање на гас или на струју, правилна употреба и редовно сервисирање од стране овлашћеног лица једино је што може спречити несреће у кући.

EUR/RSD 117.0443
Најновије вести