Осам милиона за пројекте високообразовних установа и даровите студенте

НОВИ САД: Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић уручио је решења представницима високообразовних установа из АП Војводине које су добиле средства у висини од осам милиона динара, на основу два јавна конкурса.
m
Фото: vojvodina.gov.rs

Реч је о Конкурсу за доделу средстава за даровите студенте установама високог образовања чији је оснивач АП Војводина за 2019. годину и Конкурсу за финансирање развојноистраживачких пројеката високих школа струковних студија с територије АП Војводине у 2019. години.

Према мишљењу Милошевића, реч је о два врло важна конкурса, од којих један носи поруку да је рад изнад свега васпитна категорија.
Наравно да номинални износ не опредељује директно политику Покрајинске владе, зато што заједно са Републичком владом и свим другим привредним субјектима, ми стварамо амбијент у коме је важна подршка студентима, још од првих корака на факултету, односно на високој школи, рекао је Милошевић и додао да други конкурс представља директну везу знања и његове примењивости.

Важно је да подстакнемо оне који до јуче нису били препознати и који постоје тек од 2017, а то говори колико смо опредељени да знање не буде само видљиво у часописима, него пре свега у привредној активности и подршци високог образовања ономе што је иноваторство, што су патенти, примењиво у новим технологијама; дкле градимо један активни однос знања према привредном развоју“, казао је Милошевић и додао да Секретаријат наставља даље са пројектима који се односе на научноистраживачку активност, истраживачку активност националних мањина, као и с уметничко-истраживачким пројектима.

Фото: vojvodina.gov.rs

Дакле, тамо где настаје стваралаштво, где настају нове идеје, ту смо и ми. Све зависи од факултета и високих школа да ли ће та средства бити довољна, јер уколико буде више пријава и ми ћемо бити у обавези да определимо више средстава, закључио је ресорни секретар.

Ове године финансирано је и 13 развојноистраживачких пројеката девет високих школа струковних студија.

Средства намењена даровитим студентима добило је 13 студената са седам факултета Универзитета у Новом Саду, које ће у наредних десет месеци стипендирати Секретаријат с 15 хиљада динара месечно, док ће минимум пет хиљада динара бити у обавези да обезбеди послодавац.

EUR/RSD 117.1199
Најновије вести