ПОЧЕО МЕЂУНАРОДНИ ПОПИС СТРОГО ЗАШТИЋЕНИХ ПТИЦА У СРБИЈИ У два круга пописивање рода

Друштво за заштиту и проучавање птица Србије (ДЗППС) спроводи 8. Међународни попис белих рода, који се обавља сваке десете године, и попис ће се вршити на подручју гнездећег ареала белих рода, у циљу њиховог очувања.
а
Фото: Pixabay

Попис је планиран да се одвија у два круга, и то први у периоду од 22. априла до 31. маја и други круг од 17. јуна до 15. јула. ДЗЗПС позива и све заинтересоване грађане да узму учешће у пребројавању ових птица и на тај начин допринесу проширивању знања о бројности белих рода, гнездилишним навикама као и броју њихових младунаца.

- Бела рода је лако уочљива и препознатљива птица и готово је немогуће помешати је са неком другом врстом. Насељавају искључиво људска насеља и за смештај својих масивних гнезда најчешће користе стубове за пренос електричне енергије, кровове, димњаке, друге структуре. Зато је ово попис у којем може да учествује најшира јавност, само је потребно испоштовати одређене методе како би сакупљени подаци били квалитетни -  појашњава координаторка пописа Кристина Милошевић из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије.


Потребно много људи

За спровођење пописа веома је важно учешће великог броја људи, љубитеља птица и природе, а заинтересовани грађани за учешће могу да се обрате националном координатору за попис, Кристини Милошевић на имејл rode@pticesrbije.rs или на број телефона 021/3044925.


Раније су роде своја велика и тешка гнезда правиле од гранчица, блата и сличног материјала, на стоговима сламе или на стаблима дрвећа, али у последњих 40 година су готово у потпуности преместиле своја гнезда на објекте које је човек правио. Након што пређу пут од око 12.000 километара, роде се готово увек враћају у исто гнездо, које дограђују и поправљају током читаве гнездеће сезоне, наводи се у саопштењу ДЗЗПС. Бела рода је строго заштићена врста, те ономе који руши њихова гнезда, одузима им јаја, пуца на њих или их на било који начи узнемирава, према закону следи новчана или затворска казна. Попис белих рода је један од најстаријих мониторинга птица у Европи и организатор пописа је организација Naturschutzbund Deutschland (NABU), BirdLife партнер у Немачкој, а ДЗЗПС спроводиће попис на територији Србије и тако се придружити међународним напорима у проучавању ове врсте.

- Бројање се спроводи по прописаној методологији на територији целе државе. За ову прилику смо направили посебну апликацију за мобилне телефоне која се може преузети са сајта pticesrbije.rs помоћу које се могу лако а квалитетно прикупити подаци. За попис се такође може користити и једноставан формулар који се може такође пронаћи на сајту - додаје Милошевић.

Љ. П.

EUR/RSD 117.0557
Најновије вести