Покрајина подржала боравак студената са инвалидитетом у „Бањи Кањижа“

КАЊИЖА: Потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић, заједно са покрајинским секретаром за високо образовање и научноистраживачку делатност др Зораном Милошевићем, посето је данас  студенте са инвалидитетом којима је обезбеђен десетодневни опоравак у „Бањи Кањижа“, у оквиру пројекта „Рехабилитација и лечење студената са инвалидитетом“.
Đorđe Milićević sa studenatima na oporavku u „Banji Kanjiža“ Foto: Pokrajinska vlada
Фото: Ђорђе Милићевић са студенатима на опоравку у „Бањи Кањижа“ Фото: Покрајинска влада

Пројекат Новосадско удржење студената са инвалидитетом реализује уз подршку Покрајинске владе. Циљ је да се студентима са делимично или потпуно отежаним ходом и моториком кроз активности терапијско-рекреативног типа помогне да дође до побољшања њиховог стања или, бар, да се спречи погоршање.

Потпредседник Милићевић је нагласио да је Покрајинска влада, на иницијативу Покрајинског секретаријата за високо образовање и научно-истраживачку делатност, први пут одобрила средства у износу од 1,2 милиона динара за рехабилитацију и опоравак 10 студената са инвалидитетом и њихових пратилаца у „Бањи Кањижа“.

- У разговору са студентима чули смо да им боравак у бањи заиста значи и прија - рекао је Милићевић. – Ради се о студентима који још увек немају своје приходе и тешко је да себи обезбеде новац за овако нешто, тако да њима и њиховим родитељима ово пуно значи. На овај начин кроз неке наше мале гестове, а за њих то значи пуно, чинимо да им се студентски дани олакшају, да једноставно буду спремни за наредну школску годину, да им и на тај начин уливамо наду да је ово права земља за њих и да ће након завршених студија остати у својој земљи.

Фото: Покрајински функционери са студентима са инвалидитетом у „Бањи Кањижа” фото: М. Митровић

Милићевић је позвао институције и  друштвено одговорне компаније да подрже овакве акције, али и друге активности удружења особа са инвалидитетом, јер то нашим суграђанима пуно значи.

Покрајински секретар за високо образовање и научно истраживачку делатност др др Зоран Милошевић је нагласио да Покрајинска влада кроз подршку овом пројекту, али и друге активности, показује разумевање за особе са инвалидитетом.

- Велико је задовољство бити у тиму Покрајинске владе која не само у инвестицијама, него и у оваквим пројектима показује разумевање за ову осетљиву групу. Не мислим да је њихова гласност нешто што може да буде осетљиво, то је заиста нешто што је важно у комуникацији и креирању јавне политике. Нешто што је изговорила Милица Кнежевић ми смо преточили у лифт на Техничком факултету у Зрењанину,  нешто што су указали Златко Кеслер и олимпијка Перић, ми смо то преточили у лифт на Факултету физичког васпитања у Новом Саду, али оно што је најтоплије, јесте да студенти који храбро носе терет одговорности властитог живота, показују се не само као креатори у студирању, него и креатори у осмишљавању оваквих пројеката – указао је покрајински секретар Милошевић.

Директорка „Бање Кањижа“ др Слободанка Дрндарски је нагласила да у овој установи, у сваком моменту борави значајан број особа са инвалидитетом и сметњама у кретању. Она је навела да је до сада реконструисан безенски блок, обезбеђени су дизалица за базен и каде за лакше коришћење ових садржаја особама са инвалидитетом, средствима Покрајинског секретаријата за здравство, а у плану су и други пројекти који ће обезбедити још боље услове за боравак особа са инвалидитетом.

Координаторка пројеката “Рехабилитација и лечење студената са инвалидитетом” и секретарка Новосадског удружења студената са инвалидитетом Ана Илић, захвалила се Покрајинској влади и „Бањи Кањжа“ на подршци пројекту који је веома значајан за студенте са инвалидитетом. Она је  додала да на Универзитету у Новом Саду студира око 90 академаца са инвалидитетом.

М. Митровић

EUR/RSD 117.5791
Најновије вести