Покрајинска влада опремила учионице Академије уметности

Председник Покрајинске владе Игор Мировић обишао је данас Академију уметности у Новом Саду, чије је учионице Покрајинска влада опремила музичким инструментима и пратећом опремом у вредности од 32,5 милиона динара.
Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović u Akademiji umetnosti Foto: Dnevnik.rs
Фото: Председник Покрајинске владе Игор Мировић у Академији уметности Фото: Дневник.рс

Председник Покрајинске владе Игор Мировић посетио је јуче Академију уметности на Петроварадинској тврђави у Новом Саду и заједно с деканом Синишом Боканом и шефом Департмана музичке уметности Миланом Миладиновићем обишао учионице с новим музичким инструментима за које је Влада издвојила 30 милиона динара.

“Академија је добила осам нових клавира марке „каваи”, и после 40 година успели смо да обезбедимо читав сет нових инструмената за потребе Академије уметности”, казао је Мировић, и додао да је Академија важна институција у Новом Саду, Војводини и целој земљи, и центар развоја уметности.

Фото: Покрајинска влада опремила музичким инструментима и пратећом опремом Академију уметности Фото: Дневник.рс

Академију уметности похађа више од хиљаду студената на основним, мастер и докторским студијама, а по Мировићевим речима, нови инструменти су и прилика да се допринесе пројекту Нови Сад – Европска престоница културе 2021. године.

После 40 година успели смо да обезбедимо читав сет нових инструмената за потребе Академије уметности. Кроз политику јачамо квалитет наших институција, што је веома важно (Игор Мировић)

“Само таквим конкретним делима тај пројекат је осуђен на успех. Веома сам задовољан јер се на нове инструменте дуго чекало, али ће и стари бити у функцији након реконструкције. Кроз политику јачамо квалитет наших институција  што је веома важно”, казао је Мировић, и додао да су у октобру опредељена средства, а инструменти су већ у фебруару на распологању студентима и професорима Академије уметности.

Декан Академије Синиша Бокан каже да су инструменти већ стављени у функцију, а да је Покрајинска влада препознала важност едукације и промовисања рада на култури, као и улагање у младе таленте.

Фото: Покрајинска влада опремила музичким инструментима и пратећом опремом Академију уметности Фото: Дневник.рс

 “Наши студенти већ имају вансеријске резултате на разним светским такмичењима, а захваљујући новом инструментарију, сигурно ће њихов рад бити још квалитетнији, вишеструко ће се исплатити њихова упорност и вежбање јер сада имају далеко веће могућности за рад, не само када су у питању студије клавира, јер смо добили осам клавира, пет дигиталних, који су изузетно значајни за вежбање, али и инструменте за оркестарски корпус и још неколико дувачких инструмената”, напоменуо је Бокан.


 

Иванин таленат

 

Студенткиња друге године Ивана Дамјанов одсвирала је композицију на новом клавиру. Ивана има само 18 година, Академију је уписала са 16, а већ је добитница многих награда и признања. На новим клавирима и другим инструментима, та талентована деца ће само проширити своје знање и успехе.


Он је казао да толико инструмената Академија није добила од самог оснивања и значајним унапређењем инструмената могу данас да се пореде с европским академијама и конзерваторијумима. Декан је истакао да такав контингент инструмената нису добили никада јер су они увек долазили у више наврата.

“ Осим тога репарираћемо и реконструисати и старе инструменте, који ће служити за потребе не само студената Академије уметности већ и  проширити делатност уметничких извођења у Новом Саду”,  рекао је Бокан.

EUR/RSD 117.5832
Најновије вести