Поповић: Ефикасност вакцине Спутњик В 97,6 одсто

БЕОГРАД: Захваљујући вакцинама које је прибавила, међу њима и Спутњик В, Србија је лидер у вакцинацији у Европи са више од 28 одсто потпуно вакцинисаних, што је дупло више од европског просека, истакао је данас министар у влади Ненад Поповић.
Vakcina Sputnjik V Foto: REUTERS/Sergey Pivovarov/File Photo
Фото: Вакцина Спутњик В Фото: REUTERS /Сергеy Пивоваров

У изјави за Танјуг, Поповић је указао да је успешна кампања вакцинације омогућила Србији да смањи дневну просечну стопу заражених 12 пута у односу на највишу стопу крајем марта и почетком априла ове године.

Говорећи о резултатима глобалног истраживања Руског фонда директних инвестиција, у којем су учествовале и српске институције, Поповић је истакао да они показују да је Спутњик В безбедна и високо ефикасна вакцина.

Према његовим речима, ефикасност вакцине Спутњик В износи чак 97,6 одсто, што су резутати добијени на основу анализе података код оних који су примили обе дозе вакцине у периоду од децембра 2020. до краја марта ове године у Русији.

"На 100.000 доза вакцина Спутњик В, забележен је само 31 нежељен случај", рекао је Поповић. Најчешце реакције биле су повишена температура, малаксалост, бол у мишићима и на месту убода.

"Најважније је да није било смртних случајева повезаних са вакцинацијом, као ни случајева церебралне венске тромбозе после вакцинације", истакао је Поповић.

Он је додао да је Србија била независна у одабиру вакцина и доносила је одлуке без политичке пристрасности, наводећи да су здравље и животи грађана били угрожени, а да је најефикаснији начин да се сачувају био кроз набавку што већег броја вакцина.

Захвалио је руским партнерима на подршци у испоруци вакцина, а посебно на томе што ће Србија бити прва земља у Европи која ће производити вакцине Спутњик В на институту Торлак.

EUR/RSD 117.5629
Најновије вести