Поповић: За месец дана први српски респиратор

БЕОГРАД: За месец дана биће произведен први српски респиратор, који су направили наши млади ИТ стручњаци, најавио је данас министар без портфеља задужен за иновације Ненад Поповић.
nenad popovic
Фото: Tanjug (S. Radovanović, arhiva)

Питање је дана када ће почети да се производи заштитна маска за вишекратну употребу, са измењивим филтером, која ће коштати 300 динара, рекао је Поповић гостујући у јутарњем програму Радио-телевизије Србије.

Он је истакао да је на позив Фонда за иновативну делатност за само седам дана стигло више од 300 решења, углавном за пројекте борбе против корона вируса, а да је експертска комисија одабрала њих 12, за које су издвојена 53 милиона  динара.

У сталној смо, дневној комуникацији са ИТ компанијама и сви су спремни да помогну Србији, нуде своје знање бесплатно, рекао је Поповић и објаснио да ће се сада покушати да се они повежу са лекарима, како би се осмишљавала што боља решења.

Како је нагласио, директно и индиректно је у тај комуникациони канал, непосредно или посредно, укључено више од 1.000 ИТ компанија, и ради се 24 сата дневно.

EUR/RSD 117.5755
Најновије вести