Порфирије: Не пристајемо на тврдње да нисмо човекољубиви

БЕОГРАД: Не пристајемо да прихватимо оно што неки, било ко да су, злонамерно, па нека буде и не познајући нас, кажу да смо најгори и да нисмо човекољубиви, поручио је вечерас патријарх српски Порфирије.
patrijarh porfirije, tanjug
Фото: Tanjug

Обраћајући се православним верницима у Храму Светог Саве, а након молебана који је одржан у оквиру обележавања градске славе - Спасовдана, Порфирије је поручио да такве тврдње појединих нису у складу са нашом православном вером.

"Не пристајемо на то не зато што мислимо да смо бољи од других, него зато што знамо да нас је Господ обезграничио, зато што у њега верујемо вером Јеванђељском говорећи увек: ''Верујем Господе, помози моме неверју, али уздамо се у тебе слаби и немоћни, уздамо се у твоју љубав''", рекао је Порфирије.

Патријарх је поручио да је данашњом литијом и окупљањем под криптом храма нашег родоначелника Светог Саве, српски народ показао да зна ко је, одакле је и куда иде.

"Није нама потребно да нам било ко објашњава, јер ми знамо своје име и презиме, ко су нам отац и мајка, знамо ко су наши преци и светитељи. Знамо под чијим храмом смо се нашли и знамо да је наше име и презиме Растко Немањић", рекао је Порфирије.

Каже да је то име нашег заступника пред Богом и додао да је Растка уобличио Христ, а да је Свети Сава уобличио наш народ.

Истиче и да није случајно што је пре 800 година, управо на Спасовдан, Свети Сава у Жичи одржао своју беседу и да је тада српски народ разумео "Христову реч".

"Ми смо разумели да хоћемо да будемо једно са Христом, да хоћемо да будемо једно са собом, да хоћемо да будемо једно сви", навео је Порфирије.

Поручио је да су сви уморни од подела, ружних речи и лоших вести и додао да је уверен да има милијарду пута више лепих вести од оних лоши, јер, каже, "знамо да смо Христови".

Порфирије је навео да су у данашњој литији и молебану присуствовали игуман манастира Хиландар отац Методије и игуман Студенички отац Тихон.

Замолио је све игумане да се моле за српски народ, да се моле за Београд и читав свет.

"Да се моле да овај град увек, као што на грбу има отворену капију, има за све не само отворене капије, већ и отворена срца и душе, да сви који у овај град дођу осете се да су домаћи. Да сви људи независно од тога како се моле, ком народу припадају осете не само да су добродошли, него и да су наша браћа, а да исто тако сваки сукоб и невоља крене путем умањења", закључио је Порфирије.

Ђорђе
11.06.2021 • 09:37
Верујемо у људску љубав. Не треба човеку религија да би имао морал госн. Порфирије. Не ради другима оно што не би волео теби да раде је основно начело људскости , не треба нам 10 а поготово не "заповести".
EUR/RSD 117.5668
Најновије вести