Повереник: И током ванредног стања да се заштите подаци о личности

БЕОГРАД: Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Милан Мариновић саопштио је да и током ванредног стања сви који обрађују податке грађана имају обавезу да то раде у складу са Законом о заштити података о личности и другим прописима.
p
Фото: Tanjug/S.Radovanović, arhiva

Ово значи да су и у новонасталим околностима руковаоци и обрађивачи дужни да воде рачуна о томе да за сваку обраду података о личности мора постојати одговарајући правни основ и сврха, да се могу обрађивати само подаци који су примерени, битни и ограничени на оно што је неопходно за постизање сврхе обраде, да лица чији се подаци обрађују морају бити упозната с обрадом, наводи се у саопштењу Повереника.

Напомиње да је већ скренуо пажњу медијима да се уздрже од објављивања података о лицима која су инфицирана коронавирусом, да је апеловао на Министарство просвете и образовно-васпитне установе да воде рачуна о заштити података о личности који се односе на здравствено стање ученика и чланова њихових породица и упозорио грађане на могуће злоупотребе података о личности од стране непознатих лица путем друштвених мрежа.

Подаци о здравственом стању физичког лица представљају посебну врсту података о личности, чија је обрада у начелу забрањена, осим под рестриктивним условима утврђеним чланом 17. Закона о заштити података о личности, наводи Повереник.

Наводи да приликом јавног објављивања података о зараженим и оболелим лицима, посебно је потребно водити рачуна о томе да се не објављују подаци који одређују, или чине одредивим идентитет тих лица, осим изузетно, када је то неопходно под условима из Закона о заштити података о личности и уз обавезну минимизацију података.

Када се ради о могућности послодавца да обрађује податке који се односе на симптоме потенцијалне инфекције коронавирусом код запослених, кандидата за запослење и других лица која улазе у пословне просторије послодавца, Повереник наглашава да је обраду могуће обављати у складу са актима надлежних органа који се односе на борбу против актуелне пандемије, уз придржавање начела обраде из члана 5. ЖПЛ.

Руковаоци и обрађивачи који у условима ванредног стања организују рад запослених од куће, уколико тај рад обухвата и обраду података о личности, у складу са начелом интегритета и поверљивости, обавезни су да обезбеде одговарајуће мере зашите података о личности, што подразумева мере као што су провера безбедности везе и коресподенције путем службених мејлова, наводи се у саопштењу.

Обрада података о лицима инфицираним и оболелим од Ковид-19 у сврхе научног истраживања, како се наводи, није у супротности са ЖПЛ, с тим што улогу руковаоца може имати само организација која је, у складу са законом, регистрована за обављање научноистраживачке делатности и која је одговорна за поступање у складу са ЖПЛ.

EUR/RSD 117.5900
Најновије вести