Повереник: За ћутање администрације казне и до 500.000 динара

БЕОГРАД: Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности изменама закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја, које чекају на усвајање, добиће овлашћење да изриче новчане казне органима власти који одбију да дају информације грађанима.
poverenik
Фото: Tanjug/S. Radovanović/Arhiva

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Милан Мариновић у интервјуу за данашњу "Политику" каже да ће усвајањем измена закона повереник добити овлашћења да подноси захтев за покретање прекршајног поступка против одговорних људи у органима власти за које утврди да су начинили прекршај.

Он је навео да је до сада то овлашћење имала Управна инспекција, као и да га је ретко користила, те да је 2019. године од 4.995 захтева поднела само један, а да су остале захтеве поднели грађани уз ангажовање адвоката.

"Уз то овлашћење, а да би утврдио чињенице, повереник је добио право да захтева од било ког органа власти увид у информације и достављање свих докумената која би потврдила да ли је до прекршаја дошло", каже Мариновић.

Повереник истиче да је велики проблем "ћутање" администрације и да је игнорисање захтева грађана разлог, каже, и за 80 одсто жалби годишње.

Објашњава да је ранија процедура сада поједностављена, те да када повереник добије жалбу због непоступања неког органа доставља је на изјашњење, а ако се утврди да је орган направио пропуст повереник има овлашћење да изда прекршајни налог у износу од 30.000 динара.

Мариновић каже да се након тога издаје решење по којем се налаже органу да поступи и ако он одбије тај захтев повереник може непосредно да изриче казне, које се крећу од 50.000 до 500.000 динара.

EUR/RSD 117.3294
Најновије вести