Правници сагласни, медијација бржа од суђења

ЗЛАТИБОР: Медијација је један од најефикаснијих начина за решавање судских спорова, али се у Србији недовољно користи, речено је данас  на 26. Сусретима правника у привреди на Златибору.
п
Фото: Dnevnik.rs

Министарка правде Нела Кубуровић истакла је на почетку овог скупа, да су алтернативни начини решавања спорова, попут медијације и арбитраже, нарочито прилагођени потребама привредних субјеката.

„Изузетно је важно  да привредници и правници у привреди схвате предности алтернативног решавања различитих поступака. Зато је један од циљева Министарства правде да подстакне примену медијације и арбитраж“, рекла је Нела Кубуровић.

Тренутно у Србији има скоро 500 медијатора од којих је велики број  из редова адвокатуре. На основу годишњих извештаја медијатора, евидентирано је 62 посредовања у решавању привредних спорова, навела је министарка и илустровала примером.

„ За решавање предмета пред првостепеним привредним судовима у 2014.  било је потребно 337 дана. За разлику од тога, на основу извештаја медијатора, већина спроведених медијација у току 2016. године завршена је у просеку од једног до три месеца, на два до пет састанака, а већина од тих медијација је успешно решена“, навела је Нела Кубуровић.

 Министарство правде Србије активно учествује у радној групи Владе Србије за унапређење положаја наше државе на Дуинг бизнис листи Светске банке, и по најавама ресорне министарке  успоставило је и ближу сарадњу са Привредном комором Србије, чиме настоји да допринесе унапређењу услова пословања и ефикасности правосуђа у Србији.

Нела Кубуровић је најавила да ће следеће недеље почети рад на изменама и допунама Закона о парничном поступку, које треба да унапреде ефикасност судског поступка.

Проф. др Мирко Васиљевић, председник Удружења правника у привреди Србије рекао је да код нас још не постоји култура алтернативног решавања спорова и указао на потребу ревизије Закона о арбитражи.

Сусрети правника у привреди се ове године одржавају под називом „Привреда и судска и арбитражна пракса“ .

В. Савић

EUR/RSD 117.5865
Најновије вести