Програм Еразмус+ 2021–2027. има буџет већи од 26 милијарди евра

Пети по реду Еразмус дани који трају до 16. октобра и који се обележавају широм Европе, почели су јуче и у Србији.
7 - erasmus
Фото: Printscreen

У програму учествује и велики број универзитета и високих школа из Србије, саопштила је Еразмус студентска мрежа Србије.

Захваљујући сарадњи са страним универзитетима која је остварена кроз овај програм, десетине хиљада младих и студената из Србије ће моћи да учествује у студентским и омладинским разменама, као и другим видовима мобилности. Такође, велики број младих и студената из читавог света имаће прилику да један део својих студија проведе у Србији.

Ове године почиње да се спроводи и нови циклус Еразмус+ програма који ће трајати до 2027. године.

„Нови програм Еразмус+ 2021-2027 поред, готово дуплираног буџета, који сада износи више од 26 милијарди евра и омогућује приступ још већем број учесника него до сада, заснива се на три стуба: Инклузивност и друштвена разноликост, Зелени Еразмус+ и Дигитални Еразмус+”, наводе из Еразмус студентске мреже Србије.

Новим програмом настоји се повећати квалитативни учинак његових активности и осигурати једнаке могућности укључивањем људи различитих година, из различитих културних средина и различитог социоекономског положаја.

Посебна је пажња је посвећена особама с мањим могућностима, укључујући особе с инвалидитетом, потешкоћама у образовању или мигрантским пореклом, као и особама које живе у руралним и удаљеним подручјима.

Идеја је да током наредних седам година у новом програму учествује више од 10 милиона људи, што је исти број као у претходних 30 година, стварајући нову Еразмус генерацију.

„Учествовање младих и студената у програмима као што је Еразмус+ позитивно утиче на образовни, друштвени, лични и професионални развој јер побољшава знање и вештине, повећава запошљивост, помаже у стицању самопоуздања и независности, подстиче знатижељу и иновативност и помаже у разумевању других“, поручију из Еразмус студентске мреже Србије.      

В. Ц.

EUR/RSD 117.5821
Најновије вести