Против војног рока 46 одсто младих

За увођење војног рока у Србији је 44 одсто младих људи, против је 46 одсто, а неопредељено их је 10 одсто, показао је Алтернативни извештај о положају и потребама младих за 2022. годину, који је сачинила и данас презентовала Кровна организација младих Србије (КОМС).
vojska
Фото: Tanjug/pixabay.com, ilustracija

Извештај показује да није било већих промена у односу на прошлу годину – када је увођење подржавало 46 одсто младих, против било 43 одсто и њих 11 одсто нису знали.

На питање шта млади мисле која би требало да буде спољнополитичка оријентација Србије, 43 одсто испитаника сматра да би требало да балансира између Истока и Запада. Испитаници су, упитани када би у хипотетичкој ситуацији Србија морала да бира између Истока или Запада, шта би требало изабрати нешто наклоњенији Истоку него прошле године - 57 одсто ове у односу на 52 одсто претходне, а за Запад се изјаснило њих 43 одсто.

На тему рата у Украјини, 55 одсто младих је рекло да Србија не треба да осуђује Русију нити да уводи санкције, 19 одсто сматра да би требало увести санкције само ако би последице по Србију биле превелике ако их не уведе. Истовремено, 18 одсто је рекло да би Србија требало званично да осуђује Русију, али да не уводи санкције, а осам одсто да треба, чак и ако последице неувођења не би биле озбиљне Против опције санкција је 73 одсто испитаника, младе жене у нешто већој мери подржавају санкције (29 одсто) од младих мушкараца (23 одсто).

Нема значајних разлика у односу на годиште испитаника, а млади из Београда више од просека подржавају увођење санкција (33 одсто).

 

EUR/RSD 117.0769
Најновије вести